Psychika a przyrost atrybutów

Woo-Cash Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.12.2011, 13:03    Pytanie
W wielu miejscach czytałem, że do najlepszego przyrostu atrybutów przyszłej gwiazdy, należy mieć wysokie Determinację oraz Pracowitość. Ostatnio wyczytałem także, że Ambicja (której niestety nie widać w grze). Jednak chciałem się dowiedzieć, jak to dokładnie wygląda, w związku z czym przeprowadziłem mały eksperyment. W Jagiellonii ustawiłem max obiektów treningowych oraz trenerów po 5*. Przygotowałem 18 zawodników rezerw, każdemu dając CA 100, PA 200, identyczną datę urodzenia (19 lat na starcie) oraz pozycję (DC), a także wszystkie atrybuty po 10 (z wyjątkiem kontuzjogenności - 1). Każdemu dałem identyczny trening (dobry na tę pozycję). Na koniec rozdzieliłem kluczowe atrybuty grupami po 2 zawodników (na wypadek, gdyby ktoś dostał półroczną kontuzję).
1. 20 determinacja
2. 20 pracowitość
3. 20 ambicja
4. 20 determinacja 20 pracowitość
5. 20 determinacja 20 ambicja
6. 20 pracowitość 20 ambicja
7. 20 determinacja 20 pracowitość 20 ambicja
8. 20 determinacja 20 pracowitość 20 ambicja, ale PA tylko 130
9. dla porównania wszystko bez zmian po 10
Następnie puściłem urlop na sezon, a potem na drugi. Dla pewności, że nie zostanę zwolniony po słabych wynikach, podrasowałem na maxa 3 zawodników, co dało mojemu asystentowi pewne mistrzostwo w obu sezonach.

Oto wyniki eksperymentu:
Średnia suma przyrostu atrybutów wszystkich zawodników w pierwszym sezonie to 35 (prawie każdy atrybut 1, część 2, niektóre się nie zmieniły). W drugim sezonie ten przyrost wyglądał mizerniej, tylko 10.
Średni przyrost CA to w pierwszym sezonie 10, w drugim podobnie.

Ponieważ lepiej widać różnicę w pierwszym sezonie, więc dalszą część wyników pokażę tylko na nim, aczkolwiek drugi wygląda podobnie.

Najgorzej wypadła grupa z niskim PA - przyrost atrybutów 15, CA tylko 3. Poza nimi reszta osób miała bardzo podobny przyrost CA, 10~ 11, z trzema wyjątkami w dół (dłuższe kontuzje) oraz trzema minimalnymi wyjątkami w górę (jedyny zawodnik, który grał trochę w lidze miał 14). Co do przyrostu atrybutów, to wahało się to w granicach 32~ 43 (pomijając tych z niskim PA), z jednym wyjątkiem 49 u tego zawodnika, który grał w lidze.

A teraz podsumowanie atrybutów:
Największy wpływ na przyrost miała determinacja, troszkę mniejszy ambicja. Natomiast pracowitość - tutaj ogromna niespodzianka - w każdym porównaniu lepiej wypadała grupa mając pracowitość 10 niż ta z pracowitością 20 :O. Konkretne liczby:
20 det: 46
20 det i prac: 32

20 amb: 42
20 amb prac: 32

10 wszystkiego: 38 (głównie przez długą kontuzję jednego, powinno być 41)
20 prac: 36

20 det amb: 41
20 det amb prac: 34

W drugim sezonie wyniki nie były aż tak oczywiste, aczkolwiek widać, że największe przyrosty mieli zawodnicy, którym udało się zagrać przynajmniej parę meczów w pierwszym zespole. Natomiast wciąż widać bardzo negatywny wpływ wysokiej pracowitości. Najlepiej rozwinął się zawodnik, który nie miał nawet dnia kontuzji, nie grał w ogóle w pierwszym zespole, ale miał 20 determinacji i 20 ambicji, natomiast 10 pracowitości.

Czy mogę prosić o komentarz osób, które dobrze się znają na treningu?

Planuję jeszcze puścić trzeci sezon, a może i czwarty. Planuję jeszcze porównać czy na rozwój ma wpływ wysokość PA, czy tylko różnica PA-CA (tzn. czy 1/100 będzie się rozwijał tak samo, jak 100/200).

Wczoraj porównałem także wpływ obiektów i trenerów i, w podobnych warunkach jak powyżej, nie stwierdziłem większej różnicy między trenerami 2.5* a 5*, a także obiektami 8 a 20. Wręcz przeciwnie, minimalnie najlepszy przyrost okazał się przy słabych trenerach i słabych obiektach. Ale to może dotyczy tylko zawodników z PA 200, u słabszych może będzie różnica, to też jeszcze być może sprawdzę.

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 02.12.2011, 13:10

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
02.12.2011 14:47    #1
Przekopiuj to jako manifest, nie czytałem dokładnie całego, ale widać że ten tekst zasługuje na więcej niż sufler i też nie do końca pasuje do tematu.

Jak napiszesz to jako swoją bardzo fajną zresztą, analizę w manifeście to pewnie nie tylko ja, ale wielu innych skomentuje, a wnioski wielu graczom bardzo się przydają :]
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Woo-Cash Partyzant

0
02.12.2011 14:58    #2
OK. Tak zrobię. Zacząłem właśnie drugi eksperyment, porównujący sam wpływ Pracowitości, a także wpływ różnicy PA-CA oraz wysokości PA. Jak się skończy i będą odpowiednie wnioski, to wrzucę całość.

Sandor Partyzant

0
02.12.2011 15:19    #3
Słowa uznania za wytrwałość i zacięcie w dążeniu do wykrycia ww. zależności, ale należałoby się zastanowić, czy przypadkiem nie pominięto tu jednego (co najmniej jednego) kluczowego atrybutu, który mógłby mieć niebagatelne znaczenie dla rozwoju każdego zawodnika, mianowicie profesjonalizmu. To właśnie profesjonalizm, w opinii niektórych testerów (których przemyślenia miałem okazję śledzić na zagranicznych forach), miałby być cechą najważniejszą, stojącą wyżej w hierarchii, niż wspomniane przez Ciebie: determinacja, pracowitość, ambicja. Chciałbym w tym miejscu podkreślić, że w żadnym razie nie neguję wyników Twojego testu, a raczej pragnę zwrócić uwagę na inne czynniki, które mogą, ale wcale nie muszą, okazać się decydujące. Co więcej, chciałbym niniejszym zachęcić Cię do dalszych analiz, które, patrząc na Twoją determinację, na pewno okażą się owocne, a które przyniosą wielkie korzyści dla całego środowiska - społeczności FM. Pozdrawiam.

zollw Partyzant

0
02.12.2011 16:17    #4
Podziwiam Cię i dzięki za to , będę teraz przykładał większą role do ww. atrybutów ;>

Woo-Cash Partyzant

0
02.12.2011 16:18    #5
FM mnie wycwanił. Wszystko się rozbija o CA i sumę atrybutów. Otóż w ciągu miesiąca FM zmienił wszystkie atrybuty zależnie od Pracowitości. Widać to było na wykresach treningu w moim drugim eksperymencie. Zawodnicy z Pracowitością 1 dostali ok. +0.6 do każdego atrybutu, a z Pracowitością 20 dostali ok. -0.6 do każdego atrybutu (ci pomiędzy dostawali analogicznie pomiędzy). Przez co po roku wydawało się, że niska Pracowitość oznaczała lepszy trening, choć wcale tak zapewne nie było. Tylko teraz mam problem, jak to ustawić, żeby dostać wiarygodne wyniki :/ Obawiam się, że z wszystkich testów mogą być nici.

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
02.12.2011 19:19    #6
W sumie fakt, bo CA musi się wyrównywać do pewnego poziomu, więc jak dwóch graczy ma takie same wszystko poza pracowitością, to potem wszystko się musi wyrównać.

Moim zdaniem najlepiej gdy porównujesz już ostateczne wyniki za pomocą FMRTE sprawdzając po prostu jak zwiększyło się CA gracza, nie zwracając uwagi czy stało się to za sprawą wzrostu np. szybkości czy techniki. W ten sposób będziesz miał zawsze pełne porównanie jak się zmienia całość w stosunku do poczatkowego 100.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

carlosss89 Partyzant

0
03.12.2011 21:57    #7
A dodaj jeszcze Profesjonalizm to zobaczysz wtedy lepsze różnice. Przy malym profesjonalizmie zawodnik z pa 180 moze ledwie dojdzie do 160.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.12.2011 o godz. 21:58

rodem Młody aktywista

0
04.12.2011 07:09    #8
Wyedytuj pierwszego posta bo wprowadza ludzi w błąd jakoby niska pracowitość była pożądana.

BSZ Partyzant

0
06.12.2011 14:20    #9
W ostatnim czasie też się zastanawiałem nad przyrostem atrybutów, a czynnikami na nie wpływającymi. Te Twoje analizy bardzo mi zaimponowały. Moim zdaniem warto by jeszcze sprawdzić zależność reputacji lig i występów regularnie w pierwszym składzie pierwszego zespołu. Chyba, że ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na mój dylemat.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.