Rola środkowych pomocników w klasycznym ustawieniu 4-3-3

Miastowy Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.03.2012, 20:52    Pytanie
Witam to mój pierwszy post na forum. Z Menadżerem związany jestem od 98 roku, jednak nie byłem nigdy specjalistą w taktyce, lecz tegoroczna odsłona a także poprzednia pokazała mi o co w tej grze naprawdę chodzi i jak pięknie jest stworzyć własną taktykę od podstaw. Zacząłem grać całe mecze, analizując(często zaniedbując rodzinnych obowiązków ;) ) godzinami taktyki i formacje róznych zespołów i różnych stylów. Doszedłem do wniosku, że najbardziej pasowała by mi formacja 4-3-3 z którą odnoszę pierwsze sukcesy( mistrzostwo 10 ligi angielskiej z paroma grajkami z polski którzy pracują w zakładzie produkcyjnym marchewek w Londynie) z zespołem Woodstock Park...;) Ale do rzeczy...Mam pytanie odnośnie roli środkowych pomocników w 4-3-3 ( trzech środkowych w lini) Jakie najlepsze zadania im polecić w ofensywnej grze? Standartowo jest to śp(atak) śp(automatucznie) i śp(obrona) czemu ten prawy ma zadania obronne czy jeżeli dam za zadanie temu środkowemu opcje obronną to zmieni coś w grze? A jak wy wykorzystujecie swoją 4-3-3 ? Pozdrawiam! Sory ze tak sie rozpisalem.

repus Młody aktywista

0
04.03.2012 21:22    #1
Najlepiej jeśli środkowy pomocnik z zadaniem obrona jest na środku, bo wtedy broni środka, lewego i prawego skrzydła po trochu a jak ustawisz go na lewo to osłabisz prawą stronę, ewent możesz mu dać polecenie "zejście do środka".

Środkowy pomocnik nie powinien mieć ustawienia "Atak" raczej wsparcie ( lub obrona ) z bardziej ofensywnym ustawieniem w "poleceniach piłkarza"

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 04.03.2012 o godz. 21:24

Użytkownik uznał post za pomocny

Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

Liberatus1989 Partyzant

0
04.03.2012 21:42    #2
Ja co prawda, gram 4-3-1-2, które jednak przechodzi w 4-3-3 i moich środkowych pomocników ustawiam następująco:
LŚP - to wysunięty rozgrywający - wsparcie
ŚP na środku - pomocnik odbierający piłkę - obrona
PŚP - po prostu środkowy pomocnik z zadaniem wsparcia

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.03.2012 o godz. 21:42

Użytkownik uznał post za pomocny

Miastowy Partyzant

0
04.03.2012 21:42    #3
1. Przesyłam obrazek z taktyką, nie mam sobie równych w lidze aczkolwiek zatrudniłem dobrych amatorów i boję się ze gdy przyjdzie mi zmierzyć sie z równym zespolem to taktyka bedzie musiala uledz modyfikacji( defensywna mam 4-1-3-2) A tak ogólem czy warto coś w tej 4-3-3 dodać wiecej? Zbyt duzo nie wstawialem indywidualnych polecen...

2. Czy jeśli dam jednemu z obrońców (obrona-obrona) krycie indywidualne to stworzy się jaka dziura grajac z mocnym zespolem, jakie waszym zdaniem najlepsze jest ustawienie obrony w nastawieniu defensywnym lini obrony z mocnym rywalem? Dziekuje za odpowiedzi, gdy bede wstanie również będe starał się pomóc jesli bede umieć. Pozdrawiam.

Miastowy Partyzant

0
04.03.2012 21:42    #4
Kurcze dodalo mi za duzo postow. Sory

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 04.03.2012 o godz. 21:46

repus Młody aktywista

0
04.03.2012 21:44    #5
[quote=Miastowy]1. Przesyłam obrazek z taktyką, nie mam sobie równych w lidze aczkolwiek zatrudniłem dobrych amatorów i boję się ze gdy przyjdzie mi zmierzyć sie z równym zespolem to taktyka bedzie musiala uledz modyfikacji( defensywna mam 4-1-3-2) A tak ogólem czy warto coś w tej 4-3-3 dodać wiecej? Zbyt duzo nie wstawialem indywidualnych polecen...

2. Czy jeśli dam jednemu z obrońców (obrona-obrona) krycie indywidualne to stworzy się jaka dziura grajac z mocnym zespolem, jakie waszym zdaniem najlepsze jest ustawienie obrony w nastawieniu defensywnym lini obrony z mocnym rywalem? Dziekuje za odpowiedzi, gdy bede wstanie również będe starał się pomóc jesli bede umieć. Pozdrawiam.[/quote]

jak grasz z lepszymi od siebie to cofnij jak najbardziej obronę, ustaw piłkarzom bardziej defensywne indywidualne polecenia i graj z kontry

Daj zamiast SP to POP temu z poleceniem obrony i "nastawienie" defensywne i niech zostaje przy stałych fragmentach ofensywnych z tyłu. Za to będziesz mógł ustawić bardziej ofensywnie pozostałych dwóch SP

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 04.03.2012 o godz. 21:48

Miastowy Partyzant

0
04.03.2012 21:45    #6
1. Przesyłam obrazek z taktyką, nie mam sobie równych w lidze aczkolwiek zatrudniłem dobrych amatorów i boję się ze gdy przyjdzie mi zmierzyć sie z równym zespolem to taktyka bedzie musiala uledz modyfikacji(jak cos mam jeszcze defensywna) A tak ogólem czy warto coś w tej 4-3-3 dodać wiecej? Zbyt duzo nie wstawialem indywidualnych polecen...

2. Czy jeśli dam jednemu z obrońców (obrona-obrona) krycie indywidualne to stworzy się jaka dziura grajac z mocnym zespolem?, jakie waszym zdaniem najlepsze jest ustawienie obrony w nastawieniu defensywnym z mocnym rywalem? Dziekuje za odpowiedzi, gdy bede wstanie również będe starał się pomóc jesli bede umiał. Pozdrawiam.

Miastowy Partyzant

0
04.03.2012 21:50    #7
4-1-2-3 Tak wyglada, oplaca sie grac jeden na jeden ktoryms z tych pilkarzy? czy lepiej strefa? Sory za poprzednie posty zbyt duzo dodalem...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.03.2012 o godz. 21:51

repus Młody aktywista

0
04.03.2012 21:54    #8
[quote=Miastowy]4-1-2-3 Tak wyglada, oplaca sie grac jeden na jeden ktoryms z tych pilkarzy? czy lepiej strefa? Sory za poprzednie posty zbyt duzo dodalem...[/quote]

Poprzednie ustawienie 4-3-3 było chyba lepsze.

Co do krycia, to zależy z kim się gra i jak twoi piłkarze się spisują. Na ekranie raportu są słabe strony piłkarza. Ja jednak preferuję krycie strefowe, lecz gdy grasz z ciężkim rywalem to ustaw 1-1. Tylko porządnego zawodnika musi kryć porządny.

Niech moze też szukają gry.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.03.2012 o godz. 21:55

Miastowy Partyzant

0
04.03.2012 22:01    #9
4-3-3 To moje ofensywne a 4-1-2-3 obronne. Wydaje mi sie ze w sam raz na zageszczenie pola ale i dobry kontratak. Duzo rozwiazan szukalem bezskutecznie zeby sie bronic z moncniejszymi rywalami , narazie to spisuje sie dobrze ale jak juz mowilem ja jestem w tej lidze po za zasiegiem z tym skladem, zobaczymy jak pojdzie w kolejnych rundach F.A. cup. No właśnie wszystkim 1 na 1 czy tylko wybranym?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.03.2012 o godz. 22:02

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution