Restart meczu

wujeks Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
30.03.2012, 22:05    Pytanie
Witam!

Ostatnio spotkała mnie dosyć przykra sytuacja... Grałem sobie spokojnie mecz, dominowałem cały czas, mój pretendent do korony króla strzelców zdobył hattricka i prowadziłem 3:0. Aż tu nagle, gdy w 85' chciałem zrobić zmianę wyskoczył błąd, gra się wyłączyła... No cóż, pomyślałem trudno. Zawiodłem się, ale gra się dalej. Miałem zapis akurat przed tym spotkaniem, więc nie było tragedii. No tylko założyłem sobie, że skoro w uczciwym warunkach miałem mecz w kieszeni, to nawet jeśli teraz przegram, to zagram jeszcze raz, aż uda się zdobyć 3 punkty. No i tu pojawia się problem... W każdym następnym meczu mój zespół nie istnieje. Używałem tego samego składu, taktyki... Rozmowy motywacyjnej na przedmeczowej odprawie... Nic. Po prostu jak w pierwszym meczu dominowałem, tak teraz jestem w defensywie od 1'. Wyniki to zazwyczaj 0:0 albo 0:1. Raz udało mi się strzelić dwa gole, to zremisowałem 2:2. Dodatkowo prawie w co drugim meczu jest karny przeciwko mojej drużynie (w dotychczasowych rozgrywkach, na 20 meczy ligowych w żadnym mój zawodnik nie faulował w obrębie własnej szesnastki). Potem zacząłem kombinować w taktyce i też zero zmian... Mecz za każdy razem wygląda tak samo. Pomyślał bym, że może coś jest po prostu ze mną nie tak, ale w tym pierwszym spotkaniu jednak zagrali jak należy... Ta cała sytuacja dziwi mnie także dlatego, że na papierze moja drużyna jest o wiele lepsza... Trochę mnie ta cała sytuacja demotywuje... Do tej pory grałem w najnowszego FM-a tylko u kolegi... Gdy w końcu zdecydowałem się go kupić, to dostałem takiego klopsa... Pewnie najłatwiej byłoby po prostu odpuścić ten mecz i pozwolić na porażkę, czy tam remis, ale wiem, że wtedy straciłbym motywację do dalszej rozgrywki... Dlatego w mojej głowie pojawił się dość dziwny pomysł... Czy ta gra nie ma jakiegoś "systemu" przeciwko oszustom? Czy to norma, że mecze grane po raz któryś z rzędu po prostu nie wychodzą twojej drużynie? Nigdy wcześniej nie restartowałem meczu, także nie miałem okazji tego sprawdzić. Ale może któryś z użytkowników ma na ten temat jakąś wiedzę i mnie oświeci :) Jeśli byłaby to prawda, to chyba musiałbym po prostu pogodzić się z faktem i oddać to spotkanie :)

gg2pac Partyzant

0
01.04.2012 17:34    #10
Miałem tak samo ale to może być złośliwość rzeczy martwych :) .

techniczny Młody aktywista

0
03.04.2012 10:24    #11
Oczywiście, że nie ma żadnego systemu zabezpieczeń przed S&L. Przyznam się bez bicia że 2 razy z tego skorzystałem. Była końcówka sezonu i drużyna zwyczajnie zasługiwała na mistrzostwo. Cały sezon ostro pracowali. Wygrywamy sobie z Zagłębiem 2:0, a tu nagle bach ostatnie 10 minut, trzy identyczne akcje Szymona Pawłowskiego i przegrywamy. Wkurzyłem się, nie powiem. Załadowałem mecz od nowa, dałem na Pawłowskiego ścisłe krycie, pressing, zmuszanie do gry słabą nogą. Efekt był taki, że Pawłowski został zmieniony w przerwie a ja wygrałem chyba ze 3:1.

Dodatkowo, żeby sobie uświadomić, że jednak powtórzenie tego samego meczu nie da takiego samego wyniku - idźcie na boisko, wybierzcie dwa składy, niekoniecznie równe, i potem zagrajcie w takich samych składach jutro, pojutrze, za tydzień...

repus Młody aktywista

0
03.04.2012 11:13    #12
Też miałem tak z mistrzostwem w Anglii. Przegrałem rywalizację z Man Utd w ostatniej kolejce. On miał 90 pkt a ja 89.

Ostatnim mecz kolejki grałem właśnie z Man Utd i przegrałem 2-1
Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

wujeks Partyzant

0
03.04.2012 12:21    #13
[quote="techniczny"]Dodatkowo, żeby sobie uświadomić, że jednak powtórzenie tego samego meczu nie da takiego samego wyniku - idźcie na boisko, wybierzcie dwa składy, niekoniecznie równe, i potem zagrajcie w takich samych składach jutro, pojutrze, za tydzień...[/quote]
Oczywiście, że nie da... Ale jak napisałeś - "jutro, pojutrze, za tydzień". Natomiast to jest trochę dziwne, że mając zapis przed samym spotkaniem w jednym drużyna dominuje i miażdży przeciwnika, a w następnym, w identycznych warunkach jest niszczona. Przypadku z FM-a nie da się przenieść do życia, bo obydwa składy musiałyby grać w identycznym czasie i identycznym miejscu. Trzeba by stworzyć drugą rzeczywistość :)

techniczny Młody aktywista

0
03.04.2012 13:41    #14
@ wujeks
dobrym przykładem są mecze w których drużyna która do przerwy przegrywa i jest miażdżona, po przerwie grając tym samym składem dostaje wiatru w żagle, chociażby finał LM Milan-Liverpool. ja wiem, że wchodzimy w tym temacie na pole filozofii "co by było gdyby" i tworzymy teorię jakiś światów alternatywnych :D ale tak to już jest, było i będzie.

wujeks Partyzant

0
03.04.2012 18:39    #15
Jednak druga połowa to wciąż nie to samo :) Jednak w szatni może się wiele wydarzyć, jedni gracze mogą się spiąć, drudzy za bardzo rozluźnić i wychodzi jak wychodzi... I w FM-ie tak się zresztą zdarza. To bardzo fajne i realistyczne. Jednak nie ma to wiele wspólnego z sytuacją, gdy ten sam mecz zaczynałbym się w identycznych warunkach dwa razy. To tak jakbyś gotował w jednym czasie, w identycznych warunkach identyczne potrawy... Użyłbyś takich samych przypraw, w równych ilościach. Odpalił gaz w tej samej chwili i w tej samej zgasił. Pewnie byłyby między nimi jakieś drobne różnice, jednak generalnie smakowałyby bardzo podobnie.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.