[quote="loswariatos"][quote="szemek"]Nie chodzą do Kościoła latami, plują na niego i na księży przy każdej okazji, ale chrzest, komunia, ślub kościelny i pogrzeb z księdzem muszą być
) No i piękne statystyki ilości katolików, śmiech na sali.[/quote]
Tu akurat podałeś idealny przykład polskiego lewicowca-ateisty. Kościół to mafia, księża to nieroby, religia jest dla ciemnogrodu ale na Wielkanoc czy Boże Narodzenie grzecznie jadą do dziadków, żeby się nie obrazili a i może babcia sypnie trochę grosza wnuczkowi.[/quote]
Istnieje jakiś lewicowiec- ateista, skoro w Polsce jest ponad 90% katolików? To chyba marginalny odłam. To Ty napisałeś o ciemnogrodzie, mafii itd. Nie miałem tego na myśli. Ja pisałem o słynnych, polskich wierzących- niepraktykujących
A Ty to chyba piszesz o jakichś dzieciakach, które jeszcze nie wiedzą w co wierzą, skoro biegają do babci po kasę. A to co opowiadają, to kwestia buntu i cwaniakowania. Dorośli tak nie robią, a ja pisałem właśnie o ludziach dorosłych.
[quote="zetkaiii"]Biblia jak i wszystkie prawa chrześcijaństwa zostały ustalone na soborze w Nicei w IVw. [/quote]
Poza tym była wielokrotnie tłumaczona. Istnieje duża możliwość, że nie został oddany dokładny sens wielu zdań, które obecnie staramy się interpretować. Dla mnie to nie ma sensu.
Ja nadal walczę z narzuconym mi katolicyzmem. Tak jak wielu ludzi zostałem wychowany w katolickiej rodzinie, przez lata wbijano mi do głowy te same prawdy i ciężko jest to odrzucić jednym ruchem. Uważam się za agnostyka, ze zboczeniem na ateizm.
Najnowsze posty