Jak przywrócić skuteczność?

techniczny Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
27.04.2012, 08:29    Pytanie
Moi atakerzy nagle zapomnieli jak się strzela bramki. Przez 3/4 sezonu ładowałem w większości spotkań minimum 3 gole, aż tu nagle napastnicy zaczęli seryjnie marnować dogodne sytuacje. Taktyka jak mi się zdaje jest ok, bo sytuacje strzeleckie są, składne akcje są, ale totalnie brakuje wykończenia. Już mi się patrzeć nie chce jak strzał głowęąz 5 metrów, mając przed sobą jedynie bramkarza, ląduje 10 metrów nad bramką albo jak piąta z rzędu setka sam na sam kończy się strzałem prosto w bramkarza. Ustawiłem atakerom trening na plasowane strzały oraz wykańczanie akcji. Nic to nie dało. I jest kicha bo do końca sezonu zostało 6 spotkań, niby mam 10 punktów przewagi, ale nie strzelając bramek czuję że bardzo szybko tę przewagę stracę. A jak zawracam napastnikom uwagę, że są nieskuteczni, że obniżyli loty, to się obrażają bo ich zdaniem grają dobrze. Aha, sytuacja dotyczy wszystkich napastników z pierwszego składu. Juniorów nie wystawię bo nie są jeszcze gotowi.

sebak6663 Partyzant

0
27.04.2012 09:45    #1
tez mi się tak zdarzyło ze mój napastnik nie strzelał bramek przez 6 meczy wstaw za niego jakiegoś zmiennika

Ozil Wróg ludu

Poziom ostrzeżeń: 3
0
27.04.2012 15:05    #2
Może kupiłeś zawodnika z zupełnie innej ligi i się jeszcze nie przystosował do stylu gry. Ja ściągałem np. Benza, Pipite i dużo, dużo czasu minęło aż grali tak jak za czasu gry w RM .

serotonin Partyzant

0
27.04.2012 18:22    #3
U mnie jest tak że obecnie najlepszymi strzelcami są obrońcy bo napastnicy nie wiedzą co to jest celny strzał na bramkę. Kopią wszędzie tylko nie w bramkę po prostu ŻAL

Valdi91 Młody aktywista

0
27.04.2012 21:07    #4
Pewnie wystawiasz tych samych w każdym spotkaniu, więc się wypalili. Owszem, kury znoszącej złote jaja się nie zabija, tak samo jak nie sadza się na ławie napastnika, który w każdym meczu strzela bramki. Ale niekiedy właśnie lepiej w jakimś meczu z outsiderem posadzić takiego na ławę, a wpuścić jakiegoś juniora. Wierzę, że Twój zespół jest wystarczająco silny, by pokonać zespół z dołu tabeli bez swojego best striker'a. A dasz mu w ten sposób do zrozumienia, że wcale nie jest Bogiem w Twoim klubie, a jego pozycja nie jest tak mocna, jak mu się wydaje. Ważne, by nie czuł się bezkarny. Skoro wystawiasz go mimo tragicznej formy, nie spełnia wymagań a mimo to gra regularnie, to dlaczego oczekujesz, że on widzi w tym coś złego? Właśnie czasem dając pograć zawodnikom z rotacji mówisz swoim najlepszym grajkom, że w razie obniżenia lotów masz za nich innych zawodników, którzy sobie poradzą, i tak na prawdę wisi Ci, kogo wystawisz, jeśli wygrają mecz. A Twoi zmiennicy czasem potrafią się bardzo ładnie odwdzięczyć za otrzymaną szansę gry. Właśnie po to w składzie jest 24 czy 25 grajków, by nim rotować i zachować równowagę. Musisz dać piłkarzom do zrozumienia "Nie obchodzi mnie jak masz na nazwisko. Interesują mnie Twoje wyniki.". A jeśli chodzi konkretnie o napadziorów, to pamiętaj o pokaźnej premii za bramkę w kontraktach dla nich. Od razu zupełnie inni zawodnicy :)

Cóż, sytuacja, do której doprowadziłeś jest teraz bardzo trudna. Sam przechodziłem to samo. Twoi najlepsi grajkowie zawodzą, w nadziei zmian na lepsze wpuścisz pewnie zmienników, ale pocieszę Cię - to nic nie da. Nie wiem czemu tak jest, że jak Twój najlepszy gracz wymiata to cały zespół gra wyśmienicie, a kiedy on spuści z gazu reszcie też nie chce się grać. Może piłkarze uznają, że skoro ktoś prezentujący tak marny ostatnio poziom ma mimo wszystko nadal miejsce w składzie, to może niczego więcej się od nich nie oczekuje, i nie chce im się grać nic więcej ponad to. Kryzys skuteczności dotyka każdą drużynę, trzeba jednak odpowiednio szybko reagować. U mnie na przykład napastnik już w pierwszej fazie swojej niemocy dostanie porządną burę, i kilka meczy odpoczynku. I co się okazuje, szybko sobie przypomina, jak trafiać do siatki. Jeśli się spóźnisz, to on oleje Twoje niezadowolenie, bo przecież skoro już długo nie strzela bramek, a Ty do tej pory nic nie mówiłeś, dlaczego teraz Ci się nie podoba? Czasem trudno ich rozgryźć, ale jeśli nauczysz się reagować odpowiednio szybko to piłkarze niezależnie od renomy będą liczyć się z Twoim zdaniem.

Najważniejsze to to, by mieli motywację, byli odpowiednio zdyscyplinowani i w optymalnej formie meczowej.

serotonin Partyzant

0
28.04.2012 14:08    #5
Obecnie dochodzę do wniosku, że napastnicy są mi zbędni :) Moi obrońcy napieprzają tak brami, że śmiać mi się chce :D :D Mexes 8(1) meczy 5 goli, Astori 8(1) - 5 goli :) Silva 12 meczy - 2 gole. Atak Pato 13(2) - 7 goli, Cassano 3(4) - 0 goli, Drogba 8(4) - 2 gole i Paloschi 10(3) - 2 gole :)

Grałem z Caliari 21 strzałów, 11 celnych tylko 1 bramka, a Caliari 2 strzały, 1 celny i jeden gol :)
Brescia Ja 23 strzały, w tym 12 celnych i 1 gol, oni 1 strzał i jeden gol :) Po prostu zajebiście :D
Bardzo często mam tak, że bombarduje bramkę przeciwnika i czy to Paloschi, czy Pato nie potrafią strzelić sam na sam, albo na pusta bramkę :) Muszę sobie chyba kupić nowego napadziora.

wenomsolo Partyzant

0
28.04.2012 16:07    #6
[quote="Valdi91"]Pewnie wystawiasz tych samych w każdym spotkaniu, więc się wypalili. Owszem, kury znoszącej złote jaja się nie zabija, tak samo jak nie sadza się na ławie napastnika, który w każdym meczu strzela bramki. Ale niekiedy właśnie lepiej w jakimś meczu z outsiderem posadzić takiego na ławę, a wpuścić jakiegoś juniora. Wierzę, że Twój zespół jest wystarczająco silny, by pokonać zespół z dołu tabeli bez swojego best striker'a. A dasz mu w ten sposób do zrozumienia, że wcale nie jest Bogiem w Twoim klubie, a jego pozycja nie jest tak mocna, jak mu się wydaje. Ważne, by nie czuł się bezkarny. Skoro wystawiasz go mimo tragicznej formy, nie spełnia wymagań a mimo to gra regularnie, to dlaczego oczekujesz, że on widzi w tym coś złego? Właśnie czasem dając pograć zawodnikom z rotacji mówisz swoim najlepszym grajkom, że w razie obniżenia lotów masz za nich innych zawodników, którzy sobie poradzą, i tak na prawdę wisi Ci, kogo wystawisz, jeśli wygrają mecz. A Twoi zmiennicy czasem potrafią się bardzo ładnie odwdzięczyć za otrzymaną szansę gry. Właśnie po to w składzie jest 24 czy 25 grajków, by nim rotować i zachować równowagę. Musisz dać piłkarzom do zrozumienia "Nie obchodzi mnie jak masz na nazwisko. Interesują mnie Twoje wyniki.". A jeśli chodzi konkretnie o napadziorów, to pamiętaj o pokaźnej premii za bramkę w kontraktach dla nich. Od razu zupełnie inni zawodnicy :)

Cóż, sytuacja, do której doprowadziłeś jest teraz bardzo trudna. Sam przechodziłem to samo. Twoi najlepsi grajkowie zawodzą, w nadziei zmian na lepsze wpuścisz pewnie zmienników, ale pocieszę Cię - to nic nie da. Nie wiem czemu tak jest, że jak Twój najlepszy gracz wymiata to cały zespół gra wyśmienicie, a kiedy on spuści z gazu reszcie też nie chce się grać. Może piłkarze uznają, że skoro ktoś prezentujący tak marny ostatnio poziom ma mimo wszystko nadal miejsce w składzie, to może niczego więcej się od nich nie oczekuje, i nie chce im się grać nic więcej ponad to. Kryzys skuteczności dotyka każdą drużynę, trzeba jednak odpowiednio szybko reagować. U mnie na przykład napastnik już w pierwszej fazie swojej niemocy dostanie porządną burę, i kilka meczy odpoczynku. I co się okazuje, szybko sobie przypomina, jak trafiać do siatki. Jeśli się spóźnisz, to on oleje Twoje niezadowolenie, bo przecież skoro już długo nie strzela bramek, a Ty do tej pory nic nie mówiłeś, dlaczego teraz Ci się nie podoba? Czasem trudno ich rozgryźć, ale jeśli nauczysz się reagować odpowiednio szybko to piłkarze niezależnie od renomy będą liczyć się z Twoim zdaniem.

Najważniejsze to to, by mieli motywację, byli odpowiednio zdyscyplinowani i w optymalnej formie meczowej.[/quote]

bardzo trafny post nigdy do tego nie podchodziłem w taki sposobi ale chyba muszę zacząć bo zawsze mam problem z napastnikami. Miałem tytko jednego bramko strzelnego napastnika na wiele godzin gry w FM12 rodrinho czy jakoś tak ogólnie to wielka słabizna ale bardzo szybki przyspieszenie i szybkość na poziomie 17,18 ale koncentracja, wykończenie na poziomie 5 mimo to w ekstraklasie strzelał mi po 30 bramek w sezonie, i tak dużo okazji nie marnował. ale jak się wypalił to bardzo dużo czasu upłynęło zanim kolejnego snajpera znalazłem. Pamiętam że jak go zatrudniałem z wolnego transferu to miał charakter bardzo ambitny i myślę że to też miało spory wpływ na jego bramkostrzelność.

pozdro

buczek93 Młody aktywista

0
28.04.2012 21:39    #7
Miałem podobne problemy z Aguero i Fierro. Nie ma jakieś metody - po prostu po serii słabszych występów, tudzież po jednym wybitnie zje... (ocena oscylująca w okolicach 5.5) zapraszam takiego pana na rozmowę za kulisami i spokojnie mówię mu "ostatni mecz to spie tak że aż żal patrzeć". Jeśli spokojnie nie pomaga, jest stanowczo. I tak aż do czasu kiedy piłkarz się odblokuje. Dołóż do tego jeszcze pisemne upomnienia, albo jeśli gracz jest kluczowy, grzywnę tygodniówkę za kiepski występ. W końcu się nauczy. Wprawdzie minęło trochę czasu zanim przekonałem tych panów do stabilności formy i trafiania nawet głupich karnych, ale się udało. City zdobyłem w sezonie 200 goli - 66 było autorstwa Argentyńczyka, prawie 50 dołożył Meksykanin. Warto patrzeć na ich ukryte atrybuty "stabilność formy", "ważne mecze" czy "ambicja". Jak piłkarzowi nie zależy, większa jest szansa, że położy lachę. A jak nie potrafi się ustatkować z formą to będzie grał na przemian - 3 gole i posucha. Na pewno nie wystawiaj do gry zawodnika ze średnią poniżej 6.8 - tak jak napisał ktoś wyżej, grajek najpewniej sobie sprawę oleje i spierdzieli kolejne 2 czy 3 setki.

techniczny Młody aktywista

0
29.04.2012 09:34    #8
@ Valdi91
wyśmienita odpowiedź :D dzięki :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.