[Zespół] Morale sięgające DNA

buczek93 Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.05.2012, 00:54    Pytanie
Witajcie drodzy rewolucjoniści! Ostatnio postanowiłem, że równolegle do mojej kariery w City stworzę menedżera-strażaka. Wybór padł na kiepściutkie TSV Munchen, które niby gra w tym sezonie 2018/2019 w Bundeslidze, jednak o dobrych wynikach może zapomnieć (bramki 19-38, 17 miejsce i zaledwie 10 pkt po rundzie jesiennej). Przemilczę już fakt, że drużyna w składzie z jesieni nadawała się do tarcia ogórów kiszonych i walki o ostatnią pozycję w lidze. Martwi mnie natomiast co innego - objąłem zespół, dostałem wprawdzie 0:4 z Werderem i 1:6 z Monchengladbach, ale przeprowadziłem od groma transferów (około 10 do klubu, 6 graczy poszła w siną dal), zaplanowałem łatwych sparing-partnerów (bezcenna lekcja, że obecna gra to Morale Manager 2012) - wszystko po to, by tym zerojedynkowym pajacom pomóc w dojściu jakiegokolwiek poziomu zadowolenia i chęci do gry. Gdzie tam - niezależnie od opcji jaką wybiorę na ekranie rozmowy motywacyjnej (morale graczy oscyluje w granicach "dość kiepskie" - "dobre";), zdarzają się zawodnicy, którzy są zgaszeni. Tak jak napisałem wcześniej - nie ma znaczenia ton w jakim się wypowiadam, ani to co powiem. Piłkarze zachowują się jak obrażone dziewczynki, którym mamusia nie kupiła lizaka. Co mam w takiej sytuacji zrobić ? Czy wystarczy ograć kilka zespołów ogórkowych, czy trzeba się tych "piłkarzy" pozbyć z klubu ? I jaki wpływ na zachowanie graczy ma poziom ich determinacji ?

Szemek Ekspert

0
11.05.2012 02:44    #1
Drużyny, które cechuje wysoka wartość tego atrybutu, są bardziej skłonne do odrabiania strat w końcówce meczu - innymi słowy, zdeterminowani kolesie walczą do końca. Co do morale, to musisz wygrać kilka spotkań, żeby się podniosło, nic innego tego nie zmieni - zorganizuj sobie jakąś ligę towarzyską z ogórkami i wygraj ją. Ja tam się nie pie***lę i nawet jak mam niskie morale to objeżdżam zawodników równo kiedy im nie idzie. Jestem zwolennikiem "twardej ręki" i nie patrzę na ich samopoczucie, jeśli mają wygrać, to mają wygrać i nie obchodzi mnie, że mają doła. W końcu tak czy inaczej łapią rytm i wszystko wraca do normy.
"To tylko Internet k*rwa."

magic10rm Partyzant

0
11.05.2012 09:04    #2
szemek łatwo powiedzieć, ale z wykonaniem trudniej.
buczek93 - faktycznie ciężko jest podnieść morale całej drużyny. Aby je polepszyć opcji masz kilka: podpisac nowe kontrakty z piłkarzami, zorganizowac zebranie z zespołem i odpowiednio do nich dotrzeć, ustalic statusy w zespole na bardziej znaczące, pochwalić/skrytykować formę lub też, co często robię, poprosic o uczenie innego piłkarza. Co do wygrywania, oczywiście to najlepsza metoda, ale jak tego dokonać kiedy zawodnicy nie mają chęci do gry, nie? Po wykonaniu niektórych powyższych czynności na pewno kilku piłkarzom morale podniesie się, co zaowocuje zwiększeniem formy drużyny. Ostatnia kwestia - rozmowy motywacyjne. W FM 2012 uzywam 1 sposobu ich przeprowadzania. Zalozmy ze przegrywam 0:1 do przerwy. Asertywnie mowie do calej druzyny ze jestem rozczarowany albo agresywnie licze na lepsza postawe po przerwie. Ogolnie, asertywne pogadanki jak dla mnie sprowadzaja sie najlepiej. W przypadku prowadzenia do przerwy stosuje 'Jestem zadowolony', po czym indywidualnie wybieram, 'nie grałeles tak zle - stac cie na lepsza gre'. Zawsze działa w moich zespołach.
Jezeli to nie pomoże zostaje ci odpuścic i wraz z rozpoczęciem nowego sezonu zaczac budowac morale od nowa. Zaczynajac od ustawienia wysokich pensji ;)

buczek93 Młody aktywista

0
11.05.2012 11:49    #3
No cóż, po serii sparingów z ogórami, w moim TSV panuje atmosfera już nieco lepsza. Wprawdzie piłkarze nadal mają "dość dobre" jako szczyt zadowolenia, ale lepsze to niż "niskie" i "b. niskie". Większych pensji nie mogę zaoferować, bo mam 3 mln debetu na koncie. Ale jak się utrzymam w Bundeslidze (do czego brak mi 10 pkt, więc jest do odrobienia) to na 100% rozważę taką możliwość. I wtedy też poszukam jakiś znaczących pod względem atrybutu "determinacja" zawodników. Bo średnia wartość to 12, jak na zespół broniący się przed spadkiem - bardzo mało. W City mam ~16 - więc różnica jest.

magic10rm Partyzant

0
11.05.2012 12:00    #4
jeżeli moge jeszcze coś doradzić. bardziej rozważałbym zatrudnienie piłkarza na podstawie jego charakteru niż atrybutu determinacji.
koleś z determinacją 20 a charakterem 'konfrontacyjny, szczery do bólu i do tego medialny' to potencjalna bomba z opóźnionym zapłonem.

buczek93 Młody aktywista

0
11.05.2012 12:20    #5
Magic - o tym też wiem, genie scout pomógł mi w tych sprawach już niezliczoną ilość razy :D
A moje przygody z TSV będę opisywał w manifeście, który polecam. Choćby do przjerzenia, niekoniecznie do rozpływania się nad nim (bo bez przesady że uczeń z maturą z JP poniżej 70% będzie pisać coś porywającego :P). Wiem że brzmi żałośnie, ale chciałem poznać jak najwięcej opinii o manifestach mojego pióra. No i przede wszystkim posiadać obiektywną opinię "czy warto?".

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution