Szukam właśnie nowego klubu do prowadzenia i z tego powodu pozwoliłem sobie zacząć kilka "karier" czysto dla celów eksperymentatorskich. Jednym z tych moich eksperymentów była właśnie gra 3 na obrońców i defensywnymi skrzydłowymi przy ustawieniu 3-4-3. Gra ogólnie wygląda nieźle, taktyka na pewno ofensywna, zespół stwarza dużo sytuacji. Przeciętnym zespołem można wygrać z drużynami lepszymi, ale można też przegrać, i to dość wysoko, z jakimś innym przeciętniakiem. Zbyt wiele zależy w tej taktyce od szczęścia- jeśli twoi napastnicy mają akurat gorszy dzień i nie wykorzystają kilku sytuacji to w końcu przeciwnik to zrobi. Albo jeśli przeciwnik ma w składzie mocno wyróżniających się zawodników i nie uda nam się ich zneutralizować to gra w obronie już tak ładnie się nie klei, rozgrywanie piłki czasem nie istnieje co przekłada się na mniejszą ilość sytuacji z przodu. Co ciekawe mało jest meczów wyrównanych, rzadko padają wyniki remisowe czy 1:0, 2:1. Najczęściej albo miażdży się przeciwnika 3:0 albo dostaje oklep 0:3
Także jeśli masz silny skład i obrońcy nie popełniają błędów w kryciu i nie dają się ogrywać to polecam, jeśli nie to jednak proponowałbym poszukać innego rozwiązania z bezpieczniejszym ustawieniem z tyłu.
PS czy udało się komuś stworzyć taktykę defensywną opartą wyłącznie na kontratakach, która przynosiłaby efekty? Nie udało mi się jeszcze stworzyć taktyki bezlitośnie wykorzystującej kontry. Przeważnie jest na 0 z tyłu, ale niestety z przodu też nic. W meczach z przeciwnikiem o podobnej klasie 3 sytuacje to max. Da się zachęcić przeciwnika żeby wyszedł wyżej i powstała luka między obroną, a bramkarzem gdzie można by zagrać piłkę na szybkiego skrzydłowego/napastnika?
Najnowsze posty