Strona

Porady taktyczne

magic10rm Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.05.2012 14:32    #521
Wszystko zależy od pozycji indywidualnych które im przypiszesz. Jeżeli Javierowi ustawisz dajmy na to 'wysunięty rozgrywający', bardziej ofensywne ustawienie' i dasz więcej swobody to na pewno sobie poradzi, bo statsy ma świetne. Ja na twoim miejscu ustawiłbym 4-2-1-2-1 albo 4-1-2-2-1 - w obydwu przypadkach ze schodzącymi skrzydłowymi i kompletnym napastnikiem.
Próbuj, opcji jest wiele ;P

wojtekldp Partyzant

0
13.05.2012 11:14    #522
Witam. Gram w FM12 i prowadzę Arsenal Londyn. Właśnie kończę pierwszy sezon (zostały 2kolejki do końca) i mogę uznać go za w miarę udany. W lidze aktualnie mam 3 miejsce i w Lidze Mistrzów odpadłem w półfinale. Jednak poważny problem, a mianowicie dotyczy on straconych bramek. Mam ich aż 50 w samej lidze co jest ewidentnie za dużo jak na taki klub jak Arsenal i klub, który ma 3 miejsce w lidze. Zdobytych mam bardzo sporo bo 89 ale straconych jest także ewidentnie sporo. Drużyny ze środka tabeli mają tyle samo straconych co ja, a kluby z czołówki max 20-30. Praktycznie w każdym meczu tracę jakąś bramkę. Nie wiem czym jest to spowodowane. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje. Od razu dodam, że gram taktyką 4-3-3 z jednym defensywnym pomocnikiem. Całej obronie i dla denefynswnego pomocnika przypisałem obrona, pozostałbym dwóm środkowym pomocnikom przypisałem automatycznie, dwóm bocznym napastnikom wsparcie, a środkowemu napastnikowi atak.

Ustawienia mojej taktyki to:
4-3-3
styl: bardzo płynny
strategia: przewaga liczebna
podania: domyślnie
swoboda taktyczna: domyślnie
gra przy przeciwniku: domyślnie
odbiór: bardziej agresywnie
krycie: krycie strefowe
dośrodkowania: ostre dośrodkowania
swoboda pozycyjna: trzymaj się pozycji

Linia obronna zawsze wysunięta, szerokość gry wąska, tempo wolne, gra na czas rzadko, podania środkiem, kontrataki nie , pułapki ofsajdowe nie. Myślałem może że ta duża strata bramek spowodowana jest tym, że mam wysunięta linie obronną bardzo mocno, więc cofałem ją normalnie albo cofnięta, ale mimo wszystko działo się to samo czy to w meczach domowych czy wyjazdowych.

Wojtek

krawiecus Partyzant

0
13.05.2012 11:30    #523
Jeśli grasz na przewadze liczebnej, to oczywiste jest, że twoja drużyna barzo mocno się otwiera, mimo indywidualnych poleceń, robiąc wszystko, by strzelić bramkę. To jest strategia na czas kiedy trzeba strzelić bramkę/bramki, ultraofensywna. Do tego jest parę niespójności w poleceniach; styl bardzo płynny, a każesz zawodnikom trzymać się swojej pozycji. Do tego styl bardzo płynny oznacza, że wszyscy atakują, a ty np. ustawiasz bocznym obrońcom obronę.
Ale przede wszystkim pamiętaj, na przewadze liczebnej raczej będziesz tracił duzo goli.

Guezmir Młody aktywista

0
13.05.2012 14:56    #524
[quote="wojtekldp"]Witam. Gram w FM12 i prowadzę Arsenal Londyn. Właśnie kończę pierwszy sezon (zostały 2kolejki do końca) i mogę uznać go za w miarę udany. W lidze aktualnie mam 3 miejsce i w Lidze Mistrzów odpadłem w półfinale. Jednak poważny problem, a mianowicie dotyczy on straconych bramek. Mam ich aż 50 w samej lidze co jest ewidentnie za dużo jak na taki klub jak Arsenal i klub, który ma 3 miejsce w lidze. Zdobytych mam bardzo sporo bo 89 ale straconych jest także ewidentnie sporo. Drużyny ze środka tabeli mają tyle samo straconych co ja, a kluby z czołówki max 20-30. Praktycznie w każdym meczu tracę jakąś bramkę. Nie wiem czym jest to spowodowane. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje. Od razu dodam, że gram taktyką 4-3-3 z jednym defensywnym pomocnikiem. Całej obronie i dla denefynswnego pomocnika przypisałem obrona, pozostałbym dwóm środkowym pomocnikom przypisałem automatycznie, dwóm bocznym napastnikom wsparcie, a środkowemu napastnikowi atak.

Ustawienia mojej taktyki to:
4-3-3
styl: bardzo płynny
strategia: przewaga liczebna
podania: domyślnie
swoboda taktyczna: domyślnie
gra przy przeciwniku: domyślnie
odbiór: bardziej agresywnie
krycie: krycie strefowe
dośrodkowania: ostre dośrodkowania
swoboda pozycyjna: trzymaj się pozycji

Linia obronna zawsze wysunięta, szerokość gry wąska, tempo wolne, gra na czas rzadko, podania środkiem, kontrataki nie , pułapki ofsajdowe nie. Myślałem może że ta duża strata bramek spowodowana jest tym, że mam wysunięta linie obronną bardzo mocno, więc cofałem ją normalnie albo cofnięta, ale mimo wszystko działo się to samo czy to w meczach domowych czy wyjazdowych.

Wojtek[/quote]

nie graj przewagą, tylko strategia ofensywną, lub kontrolą (w zależności od sytuacji) i zmień filozofie z płynnej na sztywną, lub bardzo sztywną + swoboda większa, pressing słabszy.
efekty tych zmian zauważysz bardzo szybko.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.05.2012 o godz. 14:57

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

wojtekldp Partyzant

0
13.05.2012 19:16    #525
Wielkie dzięki za wszystkie porady Panowie. Od razu wypróbuje:) . Jeszcze tylko mam jedno pytanko czy powinienem grać takimi samymi ustawieniami za równo w domu jak i na wyjeździe? Ze słabymi zespołami jak i z bardzo mocnymi? Pozdrawiam.

Szemek Ekspert

0
13.05.2012 19:36    #526
Zdecydowane nie. Gram Legią i w lidze gram 4-3-1-2 ze skrzydłowymi, a z Chelsea w Londynie 4-4-2 z dwoma, cofniętymi defensywnymi pomocnikami i jednym defensywnym napastnikiem i voila :) wystarczy rzucić okiem na mój ostatni tekst -> Addicted.
"To tylko Internet k*rwa."

wojtekldp Partyzant

0
13.05.2012 22:46    #527
a filozofie gry albo suwaki zmieniasz na wyjazdach czy zostawiasz tak samo jak w meczach domowych? Mam jeszcze jeden bardzo poważny problem. Bardzo duża i ilość kontuzji w trakcie sezonu. Stosuje trening TUG 12 pobrany z angielskiej strony. Natężenie treningu przed sezonem jak i podczas zostawiam takie same średnie.

Szemek Ekspert

0
13.05.2012 23:32    #528
Z silniejszymi w LM gram kontratakiem, a w lidze praktycznie nikt mi nie zagraża, więc spokojnie ofensywą albo kontrolą. Nakazuję grać sztywno, bezpośrednimi podaniami, nie daję im swobody, ale też bez pressingu. Pozostałe różnie, zależnie od przebiegu spotkania. Muszę zaznaczyć, że nie jestem maniakiem taktycznym jak Guezmir czy Piotr Sebastian :) mam bardzo silną - jak na polskie warunki - drużynę. Gdybym lubował się w rozgryzaniu rywali i do każdego meczu podchodził indywidualnie, to pewnie osiągałbym dużo lepsze wyniki.
"To tylko Internet k*rwa."

wojtekldp Partyzant

0
13.05.2012 23:47    #529
a linie obronną wysuwasz? wiesz polska liga to trochę co innego niż angielska, ale jak najbardziej spróbuje Twoich zaleceń jak najszybciej bo chce zdobywać trofea Arsenalem!!! :)

bercik_lb Partyzant

0
14.05.2012 09:38    #530
Proszę o pomoc w ustaleniu defensywnych rzutów rożnych i defensywnych rzutów wolnych. Stanowczo za dużo bramek tracę właśnie przez stałe fragmenty gry.

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.