eh... jak kulą w płot
ja o jednym, a Wy o drugim... BATE nic mi nie przeszkadza. W fazie grupowej może sobie nawet grać Kamionka Mikołów, czy cokolwiek innego, byle się do tej fazy grupowej uczciwie zakwalifikowała, a handicap w postaci grupy mistrzowskiej dla tego typu drużyn jest nieuczciwy, bowiem podważa cały ligowy ranking UEFA, na którym przecież(rzekomo) buduje się drabinkę kwalifikacyjną. I niech mi ktoś nie mówi, że nieuczciwe jest to, że Anglia, czy Hiszpania ma po 3-4 miejsca w LM, a taka Polska, czy Rumunia ledwo jedno, bo się chyba pochlastam. To jest normalne. Przedstawiciele lig angielskiej i hiszpańskiej sobie ten współczynnik wywalczyli na boiskach. Żadna reforma nie spowodowała, że kluby angielskie, czy hiszpańskie grały dobrze w europejskich pucharach. Natomiast reforma Platiniego podważa cały ten ranking, a zatem i wieloletnią pracę drużyn takich lig jak angielska, czy hiszpańska. Nikt nie bronił drużynom z Polski, Białorusi i czegokolwiek tam jeszcze lepiej się spisywać na arenie międzynarodowej i wywalczyć sobie lepsze rozstawienie w eliminacjach. Jakoś Ukraincy, czy Rosjanie potrafili to zrobić bez Platiniego, a jeśli nie potrafią tego zrobić Białorusini, czy Polacy, to przykro mi... to jest Liga Mistrzów(najbardziej prestiżowe rozgrywki klubowe w Europie) a nie Puchar Pomocy dla piłkarskich inwalidów. Dla słabszych drużyn jest Liga Europejska i owe drużyny mogą tam z powodzeniem grać, dobrze zarabiać i odnosić sukcesy. Przykład - Atletico Madryt. Zawodnicy z Madrytu zachartowali się przez kilka lat w LE i już dobrze sobie radzą w Hiszpanii i pewnie za rok zagrają w LM. Tak samo było z Shachtarem, który najpierw przez długie lata grał w Pucharze UEFA/Lidze Europejskiej, by w końcu się zahartować i być siłą w LM. Na tym to właśnie polega, a nie na sztucznym wtłaczaniu do LM cieniasów. A co do tego, że wielkie BATE pokonało jeszcze większy Bayern, to powiem Ci, że Lech Poznań z powodzeniem pykał Juventus, czy Manchester City i co z tego? Kiedyś w LM zagrała Artmedia Pertzalka, a w tamtym roku APOEL nawet w ćwierćfinale był... zobacz sobie gdzie są teraz te drużyny. Nawet jeśli zarobiły na tym dużą kasę, to i tak nic nie zmieni, bo skok z nicości w fazę grupową LM jest zbyt duży i w dalszym ciągu cała liga krajowa tych drużyn będzie beznadziejna, więc żaden dobry piłkarz nie będzie tam chciał grać. Markę buduje się krok po kroku długimi latami ciężkiej pracy.
Najnowsze posty