Osobiście gram w managery od CM00/01 poprzez wszystkie FM.
Z moim doświadczeń wynika, że najlepiej jest po prostu obserwować i trzeźwo myśleć.
Oglądam mecze w trybie rozszerzonym klasycznym 2d. Wprowadzam zmiany i obserwuje zachowania zawodników i styl gry.
Aktualny sezon zaczął taktyką 4-2-2-2, a skończyłem 4-2-3-1.
Grałem płynnie, szybko i bezpośrednio skrzydłami, a teraz gram standardowo, krótko i kontrolując przebieg meczu (jak się da oczywiście).
Nie odnoszę zbyt wiele sukcesów, zwłaszcza spektakularnych... ale samo prowadzenie danego klubu sprawia mi wielką frajdę!!
Teraz przykładowo skończyłem Arsenalem pierwszy sezon (FM13) jako wicemistrz Anglii. Ciesze się jak dzieciak bo jestem wiernym kibicem tego klubu, a dodatkowo jest to jeden z niewielu sukcesów w moim życiu wirtualnego managera. Tak naprawdę pierwsze prawdziwe podium grając gdzie rozegrałem wszystkie spotkania osobiście!!
Odpadłem we wszystkich pucharach krajowych w dość wczesnych fazach... a w LM zająłem zaszczytne 4 miejsce w grupie grając z takimi tuzami jak BVB, Galatasaray i ktoś jeszcze... Sam widzisz nie jestem jakimś geniuszem w tej grze
mimo wielu lat gry. Często grałem drużynami z bardzo niskich lig i starałem się awansować wyżej lub bić się tam gdzieś w środku ligi (kilka sezonów Hull w FM12 wspominam z wielkim sentymentem choć wygrałem tylko jakiś tam puchar krajowy).
Osobiście nigdy nie wygrałem Ligi Mistrzów, nigdy nie wygrałem Ligi Angielskiej Arsenalem (przy pomocy Asystenta się udało).
Wstyd się aż przyznać
Ale co mogę powiedzieć... poprzez te wszystkie lata gry... i oswajanie się ze zmianami... w końcu mogę powiedzieć, że FM13 jest grą którą zacząłem rozumieć i potrafię się w tym środowisku poruszać
Dlatego kolego. Gra, gra , gra, gra i jeszcze raz gra! Nie podłamuj się porażkami czy zwolnieniem z posady. Ja wtedy grałem dalej swoim profilem. Wiele dobrego można wynieść z oglądania rozszerzonych spotkań. Widać wtedy jak na dłoni to co można poprawić i jak polecenia indywidualne / drużynowe przekładają się na grę. FM nie jest prostą grą, ale za to jak cudowną.
Reasumując: Masz jakiś problem - pytaj na forum. Pytaj o konkrety, a nie na zasadzie "mam problem, kto mi ustawi drużynę?" Nie. Obserwuj w czym masz braki, co sprawia Twojej drużynie problem. Prosty przykład - nie możesz utrzymać się przy piłce i kontrolować gry? Zapytaj opisując swoją taktykę i skład. Podaj jakieś statystyki i szukaj pomocy na CMREV. Jeśli tracisz dużo bramek po wrzutkach to też jest na to rozwiązanie które możesz tutaj znaleźć.
Trzeba najpierw zrozumieć gdzie leży problem aby go rozwiązać
Mam nadzieje, że choć trochę pomogłem.
Najnowsze posty