FM 13 - problem z wynagrodzeniami

Inko90 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
08.01.2013, 20:18    Pytanie
Przyznam, że odkąd gram w menadżery piłkarskie (a gram od CM'a 3) nigdy nie miałem takiego problemu jaki pojawił mi się teraz. Otóż prowadzę PSG. W grze mam 2029 rok, ale drużynę z Paryża prowadzę od sezonu 2022/2023. Kiedy przychodziłem do PSG to mieli oni konkretną ekipę, ale niestety poprzez wysokie kontrakty co miesiąc byłem stratny o jakieś 20 mln Euro... Przez następne lata sukcesywnie odmładzałem skład wpuszczając wychowanków, albo kupując młode talenty. Z roku na rok strata miesięczna malała, aż doszła do poziomu 9-10mln Euro/miesiąc. Niestety taki stan rzeczy kosztował moją drużynę utratę świetnych zawodników, którzy zarabiali miliony, ale byli za drodzy w utrzymaniu.

No i przyszedł feralny obecny sezon, gdzie obecnie mam kadrę złożoną z... 20 zawodników. Akademia nie produkuje żadnych zawodników, którzy mogliby być chociaż uzupełnieniem składu, a obecnym zawodnikom za rok kończą się kontrakty. I tu pojawia się główny problem. Otóż wszyscy zawodnicy którym żądają kosmicznych podwyżek. Przykłady można mnożyć, np. 20 letni lewy obrońca, który u mnie jest rezerwowym zarabia u mnie 300.000 euro/rocznie teraz chce zarabiać 2.800.000 euro/rocznie. 21 letni środkowy obrońca żąda podwyżki z 450.000 euro/rocznie na 5.500.000 euro/rocznie (!!!!!!). Przecież to jest przegięcie pałki. Jeszcze gdyby ci zawodnicy grali w podstawowym składzie... Ale to są rezerwowi i wchodzą tylko na ogony. Do tego dochodzą jeszcze opłaty dla agenta i piłkarza za sam podpis...

Przyznam szczerze, że jestem w czarnej dup.... pupie. Myślałem, że jak będę stawiał na wychowanków/młodych zawodników pozyskiwanych z innych klubów to w końcu wyjdę na prostą i klub w końcu zacznie zarabiać. A tu taki klops. Oczywiście stać mnie na te kosmiczne podwyżki bowiem jeżeli stan klubowych finansów spadnie poniżej 0 euro to wtedy prezes wyciąga z portfela Ojrosy i wszystko jest cacy. Mnie taki stan rzeczy nie zadowala...

Czy istnieje jakiś sposób, żeby zawodnicy nie żądali tak kosmicznych pensji? W PSG nie jest to jakiś spory problem, bo istnieje hojny prezes, ale w klubie który nie jest sponsorowany przez szejków taki stan rzeczy spokojnie może doprowadzić do zwolnienia z klubu...

endrieq Partyzant

0
08.01.2013 21:18    #1
Myślę, że żądanie wysokich pensji jest normalną rzeczą w tym przypadku. PSG jest jednym z najbogatszych klubów w FM-ie, a więc i jednym z najlepszych, a w takich to nawet rezerwowi zarabiają miliony. Domyślam się, że poprzednie kontrakty ci zawodnicy podpisywali jako 17-18 latkowie, a wtedy i reputacja mniejsza, i pozycja w klubie gorsza, więc godzili się na niższą pensję. Po prostu Twoi zawodnicy nie chcą już zarabiać jak juniorzy. :)

endrieq Partyzant

0
08.01.2013 21:21    #2
Myślę, że żądanie wysokich pensji jest normalną rzeczą w tym przypadku. PSG jest jednym z najbogatszych klubów w FM-ie, a więc i jednym z najlepszych, a w takich to nawet rezerwowi zarabiają miliony. Domyślam się, że poprzednie kontrakty ci zawodnicy podpisywali jako 17-18 latkowie, a wtedy i reputacja mniejsza, i pozycja w klubie gorsza, więc godzili się na niższą pensję. Po prostu Twoi zawodnicy nie chcą już zarabiać jak juniorzy. :)

druid78 Partyzant

0
08.01.2013 21:58    #3
Myślę, że w dużej części jesteś sobie sam winien. Reżim wynagrodzeń należy trzymać bardzo konsekwentnie i zawsze zachowywać sensowne proporcje między zarobkami zawodników podstawowych, zmienników i juniorów. Czasem lepiej odpuścić sobie sprowadzenie do klubu ciągnącej grosz megagwiazdy, bo reszta klubowych żołdaków (nawet rezerwowych) siłą rzeczy będzie domagać się mega-podwyżek i ruszy machina.
Jeśli grasz w najwyższej klasie rozgr. podstawą jest pilnować, żeby średnie wynagrodzenie w klubie dla każdej pozycji nie rosło więcej, niż 10% rocznie (w ostateczności 15%).

Inko90 Partyzant

0
08.01.2013 22:14    #4
No moim zdaniem tak być nie powinno, ponieważ nawet wygrywając ligę, puchar francji, ligę mistrzów nie da się wyjść na plus grając samymi wychowankami. Za wygranie ligi dostaję 16 mln Euro (ale od tego trzeba odjąć 5 milionów na premię za wygranie ligi). W lidze mistrzów mogę zarobić ok. 40 milionów Euro zakładając, że wygram każdy mecz w grupie + dojdę do finału (od tego trzeba odjąć 16 mln za wygranie pucharu) Puchar Francji nawet mi się nie zwraca, bo cała wygrana idzie na premię za trofeum. Do tego dochodzą prawa TV czyli 14 mln Euro. Łącznie daje nam to ~41 mln Euro + 40 mln z karnetów razem jakieś ~80 mln.

Co miesiąc mam stratę w wysokości 10 mln euro z czego większość to wynagrodzenia dla piłkarzy. Łatwo policzyć, że bez robienia transferów czy podpisywania kontraktów rocznie jestem 40 mln na minusie... A co jeśli do tego dodać właśnie nowe umowy czy zakup jakiegoś piłkarza?... Jeżeli zamiast PSG grałbym innym klubem, który nie może liczyć na $$ szejka to po roku pracy zapewne zostałbym zwolniony za długi klubu..

Dodam tylko, że w poprzednich wersjach FMa mój model drużyny (wychowankowie + młode talenty) zawsze przynosił zyski dla klubu. Nigdy nie było tak, żebym był stratny po kilka milionów euro miesięcznie, a wręcz przeciwnie. Dzięki wygranym w lidze mistrzów czy ligach krajowych klub zarabiał na siebie, a nie tracił.

Dlatego wydaje mi się, że w tej części FMa zawodnicy oraz ich agenci żądają stanowczo za dużo pieniędzy.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
08.01.2013 23:04    #5
Można dawać mniejsze nagrody za wygranie pucharów i ligi ale spowoduje to zmniejszenie ambicji u graczy.
Najlepiej kupować graczy na 3-4 lata, a najlepiej jak najdłużej dawać kontrakt plus dać klauzulę, że po ostatnim roku przedłuża się kontrakt i nie dawać klauzuli, że co roku pensja wzrasta o 15% bo to czyste złodziejstwo :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution