Może zabrzmię śmiesznie, ale jak wszyscy wypisują swoje 'osiągnięcia' to i ja pochwalę się swoim. Po długiej, nieodwzajemnionej miłości do FMa po raz pierwszy udało mi się skończyć pełen sezon ligowy! Mój styl grania w FMa nie polega na wyborze wielkich klubów i walczenie z nimi o najwyższe cele, ogromne pieniądze w otoczeniu licznego sztabu szkoleniowego i tłumu kibiców. Ja zaczynanam karierę jako żółtodziób trenerski (25 lat, niedzielny gracz, bezrobonty), wybieram pracę w niewielkim klubiku (inne i tak mnie nie przyjmują) i oglądam wszystkie mecze w całości (żadnych skrótów), dlatego rozgrywka zawsze bardzo mi się wydłuża. Po kilkudziesięciu godzinach nareszcie się udało! Wraz z moją Lietavą Jonavą w pierwszym sezonie udało nam się uzyskać awans do najwyższej klasy rozgrywkowej na Litwie i dojść do ćwierćfinału krajowego pucharu. Po objęciu klubu miałem do dyspozycji ledwie dwóch graczy, musiałem więc także poświęcić sporo czasu na wyszukanie przynajmniej 9 zawodników, by móc chociażby podjąć walkę z trzema faworyzowanymi drużynami. Miałem niewielki budżet płacowy, więc byłem zmuszony do zatrudnienia niechcianych, wyrzuconych po zakończeniu wcześniejszego sezonu młodych grajków. Ostatecznie udało mi się sprowadzić 16 zawodników, więc mieliśmy nawet kompleną ławkę rezerwowych! Przyjęte przeze mnie taktyki okazywały się skuteczne w większości meczów, ale to nie zwycięstwa najbardziej mnie cieszyły. Średnia wieku w mojej drużynie wynosiła około 21 lat: wszyscy zawodnicy poniżej 22 lat + jeden 33 latek - jeden z dwójki graczy których zastałem na starcie i pobierający astronomiczną wręcz kwotę jak na warunki finansowe mojego klubu; czterokrotnie wyższą pensje niż średnia... 900 euro. Po paru miesiącach siedmiu moich zawodników zaczęło regularnie dostawać powołania do kadr młodzieżowych Litwy (U-19 i U-21). To przepiękne uczucie, mieć świadomość, że chłopaki którzy pare miesięcy wcześniej nie mogli być pewni swojej przyszłości pod moją wodzą znaleźli stałe miejsce pracy, które być może okaże się jedynie przystankiem przed długą, piękną karierą... Sezon drugi czas zacząć
Najnowsze posty