Zespół w dołku finansowym i kardowym

Mr. Colonel Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.04.2013, 14:33    Pytanie
Witam!
Prowadzę od niedawna Olympique Lyonnais. Objąłem drużynę aby przywrócić jej gasnący w ostatnich latach blask. Wiedziałem, że nie jest z nią dobrze ale nie wiedziałem, że sprawy mają się tak tragicznie.
Pierwsze dni w klubie to standard znany z wielu drużyn w FM 13. 0 € na transfery i budżet płac wykorzystany w 100%. Wzmacniam sztab (na szczęście ich gaże nie liczą się do budżetu płac) ale tylko spośród wolnych agentów ponieważ... nie mam pieniędzy na wypłacanie rekompensat. Prawdę mówiąc, myślałem, że do takiego klubu jak OL zgłoszą się prawdziwi fachowcy ale niestety w pierwszym sezonie muszę się obejść smakiem i zadowolić średnim poziomem trenerów. Czas na przegląd składu. Ilu zawodników na pozycję. Jest podstawowa jedenastka. Prezentuje się, mimo kontuzji najlepszego obrońcy całkiem nieźle. Problem pojawia się w kwestii zmian. Nie mam zmienników! Jak to możliwe, że tych dziewiętnastu zawodników plus rezerwy i juniorzy wykorzystuje budżet płac w 100%? Patrzę do rezerw. Kilku zawodników o wysokich gażach na wypożyczeniu. Za co ja im będę płacił jak wrócą? Dobrze ale nic to. Defensywny pomocnik ze sporym wynagrodzeniem jest na wylocie. Na tej pozycji jest spora rywalizacja dla odmiany. Mam wspaniałego wszechstronnego napastnika Lisandro Lopeza. Damy radę. Zatrudni się jakiś prawie emerytów i w tym sezonie liczy się tylko kasa. Niestety ni z gruchy ni z pietruchy Lisandro zamarzył sobie grać w większym klubie. Próbuję go przekonać żeby ten sezon chociaż pograł. Niestety jest w gorącej wodzie kąpany. Nie ma co mu się dziwić trzydziestka prawie na karku. Może by chciał chociaż raz LM zdobyć albo po prostu więcej zarabiać i leżeć plackiem na Karaibach.
W każdym razie na sparingi przedsezonowe zabieram w porywach do osiemnastu piłkarzy. Wszystkich którzy mogą grać na jako takim poziomie. Dwie trzy kontuzje i muszę się chwytać młodzików bo o rezerwach to nie ma co rozmawiać. Młodziki mogą wszystko zaprzepaścić a zarząd sobie wydumał, że mam walczyć o miejsce w europejskich pucharach. Nie podbijałem tego bo nie wiem czy uda się osiągnąć chociaż to.
To początek sezonu i obawiam się, że moje umiejętności taktyczne i analiza przeciwnika nie pomoże mi wypełnieniu tego minimum.
Jeżeli ktoś ma jakieś cenne porady na taką sytuację albo widzi jakiś kurs jaki należy obrać i skierować się ku lepszym czasom to chętnie wysłucham i zastosuję. :)

caddoc Partyzant

0
28.04.2013 15:55    #1
Po 1 wielu zawodników bez żalu możesz się pozbyć np Gourcuff (zastąpić go możesz młodym Grenierem). Jak Lisandro chce odejść to daj mu odejść, weź jak najwięcej kasy za niego i bardzo dużo zyskasz dzięki temu, bo po 1 jest najlepiej opłacanym zawodnikiem oprócz Gourcuffa, po drugie masz młodego utalentowanego napastnika- Lacazette do pary z Gomisem (jeżeli on Tobie nie odpowiada, to również możesz się go pozbyć, a za niego sprowadzić na przykład Libora Kozaka, który zarabia znacznie mniej niż Gomis). Zobacz ile dzięki temu uda się Tobie zwolnić budżetu płacowego/transferowego. Zainwestuj w młodych zawodników, jeżeli sporo kasy uzyskasz to nie bój jej się wydawać w sporych ilościach na przyszłe gwiazdy. Zdecyduj co zrobić z Revelliere, któremu wkrótce wygasa kontrakt, a też sporo tygodniówki pobiera. Czy chcesz go zostawić czy sprowadzić kogoś w jego miejsce? Jak sprzedasz tych kilku zawodników to śmiało, możesz ich zastąpić wieloma młodymi, żądnymi gry, utalentowanymi zawodnikami. Zainteresuj się również kilkoma zawodnikami z wolnego transferu, którzy mogą wzmocnić niektóre pozycje albo chociaż pogłębić ławkę.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 28.04.2013 o godz. 15:59

Użytkownik uznał post za pomocny

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.04.2013 20:33    #2
Porozmawiaj z zarzadem zeby dali Ci wiekszy procent do wykorzystania z transferow, to takodnosnie finansow w klubie ;)

Mr. Colonel Partyzant

0
28.04.2013 21:01    #3
caddoc - Lisandro puściłem, szkoda mi było psuć atmosferę w drużynie (morale trzymają się nieźle). Pomyślałem właśnie o tym, że się zwolni trochę budżetu płacowego. Dziękuję za dodatkowe porady. Nie myślałem o pozbyciu się Gourcuff'a mam do niego mały sentyment jak kiedyś prowadziłem reprezentację Francji to miał swoje 5 minut. Te operacje faktycznie dodają mi optymizmu ale boję się, że to wszystko może nie zgrać się w czasie bo jestem jednak na styku. Najpierw muszę sprzedać a dopiero mogę kupować. Tylko, że ja mam na oku kilku zawodników i wiem kogo bym chciał ale chętnych na moich zawodników brak. Oferowałem ale muszę czekać. Wszystko się przeciąga w takim razie. Czas leci, liga za pasem a tu nie wiadomo kto będzie grał.

myfunnygame - zarząd mnie olał... Wygarnąłem im w afekcie brak ambicji. Działają mi na nerwy. Muszę sobie poradzić z takim jak mam. Dzięki za radę.

lucasfcinter Wybitny Literat

0
28.04.2013 21:50    #4
Co do tego Lisandro. To też miałem kiedyś podobną sytuacje. Słabe finanse i gwiazda w ataku, która zarabia tyle co pół drużyny. No to się gościa pozbyłem za grubą kasę i potem zatrudniłem jakichś trzech dziadków z wolnego transferu. Okazało się na koniec sezonu, że razem strzelili coś koło 50 bramek. Czasami wychodzi to na dobre. Od tamtej właśnie pory prawie w każdej drużynie, która ma problemy finansowe wywalam największe gwiazdy i zatrudniam zazwyczaj zawodników 30 letnich. Staty spadają im dopiero po 2 sezonach więc jeszcze na nich zarabiam.
Kij z niezadowoleniem kibiców.

No i oczywiście w styczniu ruszaj szukać graczy za darmo na lato. Można wyciągnąć na prawdę perełki bo FM ma często problem z przedłużaniem kontraktów z świetnymi zawodnikami.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.04.2013 23:44    #5
[quote="Mr. Colonel"] myfunnygame - zarząd mnie olał... Wygarnąłem im w afekcie brak ambicji. Działają mi na nerwy. Muszę sobie poradzić z takim jak mam. Dzięki za radę.[/quote]

To probuj ich o to zaczepiac co kilka dni no chyba ze ci ta opcja wejdzie w szary kolor ;)
A jaki w ogole masz ten % z transferow?

Mr. Colonel Partyzant

0
29.04.2013 00:04    #6
[quote="lucasfcinter"]No i oczywiście w styczniu ruszaj szukać graczy za darmo na lato. Można wyciągnąć na prawdę perełki bo FM ma często problem z przedłużaniem kontraktów z świetnymi zawodnikami.[/quote]
Tak zrobię! :)

[quote="myfunnygame"]A jaki w ogole masz ten % z transferow?[/quote]
60%... Niby nie ma tragedii ale każde euro się liczy. Swoją drogą ciekawe czy mnie wywalą jeżeli im bardzo napsuję krwi a będę osiągał pożądane efekty. Ciekaw jestem jak zarząd reaguje na natrętów. Zwykle niewiele chciałem od zarządu więc nie miałem okazji z nimi walczyć.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.