Zgadza się, że to poważne naruszenie przepisów. Wyobraźmy sobię, że Lewy pod koniec grudnia postanowił, że chcę bardzo przejść w tej chwili do Realu, który chcę go oficjalnie sprowadzić. Szefowie Bayernu wyciągają z szafki przedwstępną umowę podpisaną przez zawodnika. I kto w takiej sytuacji ma bardziej przej...ne ? Złamał przepisy zawodnik, złamał klub. Z tym, że Bayern nie zawieszą, dostanie może zakaz dokonywania transferów, karę finansową i tyle. A zawodnik? Jest prawdopodobne, że może pożegnać się z grą w piłkę na jakiś czas na skutek zawieszenia przez FIFA. TO oczywiście moje domysły bo tego nie można oficjalnie stwierdzić. Natomiast chyba zdajemy sobie sprawę, że w piłce jest mnóstwo nieczystych zagrań i działań. Umowy zawodników są często podpisywane i uzgadniane z dużym wyprzedzeniem. Najbardziej może być na tym stratny zawodnik, ale w grę wchodzą spore pieniądze. Ostatnio czytałem na ten temat ciekawy reportaż. Oczywiście to przypuszczenia, ale taki Bayern może mieć w swoim klubowym sejfie podpisane umowy z kilkunastoma czołowymi piłkarzami Bundesligi. Podkreślam są to pewne dywagacje, przypuszczenia ale chyba nie ma wątpliwości że Piłka nożna nie jest do końca taka szczera i uczciwa. Pamiętacie przy okazji transferu A. Cole'a do Chelsea? Klub i zawodnik zostali ukarani za spotkanie w restauracji dlatego, że bez zgody klubu dochodziło do rozmów o transferze co jest zabronione. Co do drugiej wypowiedzi, oferta United była oficjalna. No a zainteresowanie potwierdzone przez managerów w wywiadach chyba też jest jakimś dowodem na realne zainteresowanie? Pytałeś czy to plotki, czy wróżenie z fusów, więc skoro były to realne fakty, to przytoczyłem je. Nikt nie mówił o oficjalnych ofertach, a o realnym zainteresowaniu. Jeśli spytasz mnie o oficjalną ofertę to: w biografii Fergusona jest ten fakt przytoczony. Jeśli manager danego zespołu mówi: chcieliśmy Lewandowskiego. No to rozumiem, że albo zostało odrzucone na wstępie ich oficjalne zapytanie, albo została odrzucona oferta. Tym bardziej to sensowne, że zazwyczaj trenerzy często otwarcie nie wypowiadają się na ten temat.
Najnowsze posty