Zagrałem już ponad pół sezonu więc i ja podzielę się swoimi wrażeniami. W FMy gram regularnie od dobrych paru lat, pamiętam jeszcze czasy CM-a
Pierwszą karierę na przetarcie z nową grą zawsze zaczynam Milanem. To mój ulubiony klub a FM-owa kariera nim nie należy do najtrudniejszych, można oswoić się z nową grą i szybko dojść do topu. No i zacząłem grac w 15.. I przyznam, że miałem do czynienia ze wszystkim co tutaj jest pisane. Wysokie porażki w sparingach - każde dośrodkowanie kończyło się bramką.. No i kontuzje. Taktykę ustawiłem taką jaką gram bardzo często 4 2 3 1. Trening wyższy od przeciętnego w całym okresie przedsezonowym. Co więcej, nie mogłem oswoić się z nowym interfejsem, szczególnie z ekranem taktycznym. Co chwila miałem wrażenie, że na to na co potrzebowałem wcześniej jednego kliknięcia teraz potrzebuje trzech. Widać, że przy tworzeniu gry coraz bardziej skupiają się na wyglądzie. Ma być przejrzyście i ja bym to określił - "nowocześnie". Skutek nie zawsze jest pozytywny ale wiele rzeczy zmieniło się też na plus. Gdzieniegdzie są też błędy w tłumaczeniu szczególnie w komentarzu meczowym. Np. Zawodnik nie trafia w bramkę a obok podpisane - trafił tylko w poprzeczkę. Albo pojawiące się wszędzie [$&krótkanazwa] tam gdzie powinna być skrócona nazwa klubu. Nie będę wypisywać wszystkich błędów bo w sumie nie o to w tym temacie chodzi.
Pierwszy raz przy ogrywaniu nowego FMa byłem rozczarowany. Zamiast grywalności - frustracja. Postanowiłem jednak dać mu drugą szansę i zacząłem od nowa. I... Zmodyfikowałem trochę trening przedsezonowy - nie mam plagi kontuzji. Po początkowym okresie porażek w lidze - doszedłem do ładu z taktyką i jestem na 2gim miejscu. Trochę przyzwyczaiłem się do interfejsu.. I wrażenia z gry odniosłem zupełnie inne. Nie wiem - może akurat moja nowa gra zbiegła się w czasie z łatką.. Nowego FMa jednak da się lubić.
Jedna rzecz jedynie dość mnie denerwuje i nie daje spokoju - stałe fragmenty gry w wykonaniu przeciwnika. Ponad 50% bramek tracę w ten sposób. Piłka w rogu i od razu wiem, że będzie gorąco.. Próbowałem różnych ustawień krycia i ciągle to samo. Co jak co ale duet stoperów Alex i Adil Rami (dwie szafy) powinien chyba dawać sobie radę z typkami z Verony i Sassuolo. A w praktycznie każdym meczu tracę bramkę z rożnego albo wolnego.. Jest to co najmniej irytujące.
Jest jeszcze sporo błędów do poprawienia ale całkiem możliwe, że FM15 będzie całkiem udany
P.S. Pierwszy raz w FMowych karierach jeden gracz zbuntował mi cały zespół, było spotkanie z zespołem i zarządem
tego się nie spodziewałem
Najnowsze posty