[quote="marivsh"][quote="Makaronczterojajeczny"]Nie istnieje żadne zdarzenie o prawdopodobieństwie "0" co Pan prubuje sugerować.[/quote]
A gdzie ja pisałem o zdarzeniu z prawdopodobieństwem "0"?
[quote="Makaronczterojajeczny"]Prawdopodobieństwo , że Polska wygra z Niemcami 12:8 też jest mniejsze niż 1% i nie wynosi "0". Jest bliskie "0" czyli praktycznie zero. Takie samo, czyli bliskie '0" jest prawdopodobieństwo remisu 1:1 Polski z Giblartarem. Otrzymanie 13 kart w jednym kolorze przy grze w Brydża można nawet wyliczyć.A wynosi ono 6E-10 czyli z mojego punktu widzena "0".[/quote]
To że przy 10 rzutach monetą otrzymamy 7 "reszek" i 3 "orzełki", nie znaczy że prawdopodobieństwo trafienia reszki jest równe 0,7, gdyż wciąż jest to 50%. Gadanie, że prawdopodobieństwo wyniku 1:1 w meczu Polski z Gibraltarem jest praktycznie równe/bliskie zeru, jest może i co do tezy słuszne, ale bynajmniej oznacza że taki wynik nie może się zdarzyć, tak samo jak w 10 rzutach monetą, z prawdopodobieństwem 0,5 wypadnięcia reszki, może się trafić 10 orzełków. Czyż nie?[/quote]
O tu kolega napisał
A od kiedy to prawdopodobieństwo mniejsze niż 1% jest równe 0
Tu kolega sugeruje, że istnieje prawdopodobieństwo "0" . I nie był to skrót myślowy. Ale to jest nieważne. To była tylko dygresja, ale prawdopodobieństwo 1% jest tak małe, że zdarzenie takie praktycznie nie zachodzi.
Czyż nie?
Czyż tak
takie zdarzenie może się zdarzyć i łatwo policzyć jakie jest prawdopodobieństwo: Wynosi ono 1 promil.Myśle, że to mniej więcej tyle ile wynik 1:1 i 1:2 w mojej serii Giblartaru. Z tego punktu widzenia stwierdzenie, że gra jest obarczona wysokim współczynnikiem losowości jest wysoce zasadne. Jeżeli było by tak jak twierdzi kolega gietz, że gra "gra cyferkami" w czasie rzeczywistym to taki wynik nie powinien się zdarzyć. Ten wynik świadczy, że gra gra inaczej. I nic ponad to. Pozwoli Pan jednak, że zakończymy tę dyskusje do czasu aż zakończe pierwszy sezon i zobaczymy kto wygrał ligi, a kto zdobył puchary. Kto awansuje do ME i jak potoczy się Puchar Narodów Afryki.
Pan pewno już ma jakieś obserwacje.
Najnowsze posty