[quote="Fleszu"]Trener w realnym świecie widzi czy ktoś dobrze podaje czy źle. Tutaj dochodzi dodatkowy współczynnik -technika, który również ma wpływ. Jaki nie wiadomo bo twórcy tego nie podają.[/quote]
Wiadomo - taki że jak będziesz miał piłkę daleko od nogi to ciężko będzie ją dobrze podać.
[quote="Fleszu"]Mam na myśli sam moment wyskoku gdzie piłkarze walczą bezpośrednio o piłkę. Skoro gra "mówi" nam, że zawodnik nie nadaje się do walki o górne piłki gdyż am braki mentalne a z analizy współczynników wynika, że graczom o takim opisie brakuje waleczności a na stronie o tym nie piszą to znaczy, że nie mają wiedzy. Sama gra też nas bezpośrednio o tym nie informuje a gracz powinien to wiedzieć, że taki współczynnik ma wpływ.[/quote]
Na stronie było napisane: waleczność określa czy zawodnik podejmie ryzykowną akcję, która może skutkować urazem lub bolesnym uderzeniem. Właśnie takim jest walka o górną piłkę z rozpędzonym rywalem, prawda?
Mam wrażenie że chciałbyś mieć solucję do FMa, tak jakby w grę można było grać nie widząc nigdy wcześniej meczu piłkarskiego - technika daje +3 do podań, ale rywal ma obrońcę z kryciem 16, moje prostopadłe piłki nie będą efektywne!
[quote="Fleszu"][quote]Znowu mylisz te dwie sprawy. Inaczej podaje się gdy masz piłkę pod kontrolą a inaczej na wślizgu albo na końcu zasięgu, czubkiem buta. Technika i przyjęcie piłki określa jak zawodnik przyjmie i jak będzie prowadził piłkę. Oczywiście wpłynie to na jakość podania, mimo że atrybutem określającym jakość podań bezpośrednio są "Podania" - po prostu pozwoli zawodnikowi na podanie w najwygodniejszy sposób. [/quote]
W realu oczywiście, że tak jest ale nie ma ani jednego słowa o tym, że tak działa lub nie działa gra. Skąd mam wiedzieć kiedy technika ma zastosowanie a kiedy nie? Co to znaczy "pozwoli na podanie w najwygodniejszy sposób"? Właśnie tak jest opisany cały FM. Czy to znaczy,że piłkarz mający wyższą technikę będzie zawsze podawał celniej? Czy tylko w określonych sytuacjach? Jeśli tak to jakich? Czy piłkarz o współczynnikach podania 10 i technika 10 będzie podawał celniej od piłkarza podania 8 i technika 12? Skąd mam to wiedzieć jak nie wiem jak to działa? A jak nie wiem jak działa to jak mam wybrać lepszego piłkarza?[/quote]
Jeżeli wytniesz identyczną sytuację, pominiesz cały jej kontekst i będzie klatka, gdzie piłka jest X cm od nogi piłkarza, on jest obrócony w stronę bramki, to technika nie będzie miała wpływu, decydują podania. To co gubisz, to fakt że tej klatki nie wytniesz, i jeżeli technika będzie gorsza to piłka będzie od nogi (x+10) cm i dogranie nie będzie tak dobre. Wszystko działa tak jak w meczu.
[quote="Fleszu"]Przytoczę podany wcześniej czyli np.podania z poradników wynika, że ma ona wpływ na celność podań. Jeśli rzeczywiście tak jest to gracz jest wprowadzany w błąd ponieważ sądzi (albo sądził bo FM ma już trochę lat i gracze trochę rozgryźli), że jedynym współczynnikiem wpływającym na to czy podanie będzie celne czynie są "podania". Ani słowa nie ma nigdzie o technice).[/quote]
No bo technika nie ma bezpośredniego wpływu. Ma pośredni, tak samo jak kilka innych atrybutów. Gdy grasz w FIFĘ, to przecież też jeżeli zmodyfikujesz piłkarza tak że będzie miał Krótkie i Długie podania na "99" i resztę atrybutów na "1" to nie będzie najlepszym rozgrywającym w grze, bo nie będzie mógł skorzystać ze swojego idealnego podania - bo rywal go wyprzedzi, przepchnie, zabierze piłkę przy przyjęciu itp.
[quote="Fleszu"]Kolejny przykład polecenia "atak skrzydłami". Na logikę zawodnicy powinni podawać na skrzydła ale...w jednym z poradników wyczytałem, że polecenie to powoduje wysunięcie skrajnych pomocników do przodu. Jeśli tak rzeczywiście jest to gracz nie ma żadnej informacji o tym.[/quote]
A jak Twoim zdaniem atakuje się skrzydłami? To naprawdę mnie ciekawi. Środkowy pomocnik ma podawać w poprzek do bocznego a on ma jechać z piłką do bramki? Boczni pomocnicy grają wyżej, więc dostają więcej piłek w groźnych rejonach (bo w nich są, zamiast być w linii z resztą pomocników). Mając bardziej ofensywne nastawienie w fazie przejściowej ruszają do przodu, więc dostają więcej piłek. Tak to działa w rzeczywistości i w grze.
Może gdzieś się nie rozumiemy, jaki miałoby mieć skutek takie polecenie?
Najnowsze posty