[quote="student137"][quote="kell1987"][quote="taczek"]Ja mam inną wersję słowa kradzież [/quote]
Nie ma innej wersji, kradzież to kradzież. I jest to ujęte prawnie. Ściąganie z torrentów to piractwo, a piractwo w Polsce jest karane, tak jak koledzy pisali wyżej, chcesz pograć to ściągnij sobie demo. Spodoba się to kupisz, a jak nie, to nie kupisz, proste.[/quote]
Nie pochwalam piractwa, wszystkie moje Fm to oryginały
Ale kolega się myli, w myśl polskiego prawa karane jest udostępnianie a nie ściaganie. Samo sciąganie jest legalne, staje się nielegalne w momencie udostępniania innym np wstawianie na forum linka czy udostępnianie przez torrenta(przy czym da się sciągać legalnie z torrenta, likwidując to z czego slynna programy do torrentów a mianowicie zablokowania udostępniania).
Oczywiście te przepisy tyczą się się filmów, gier muzyki itp ( pod warunkiem że nie mialy jeszcze premiery w Polsce). Z niej wyłączone są wszelkiej maści programy użytkowe.
Moralnie jest to kradzież, prawnie nie
PS:
ART. 23 USTAWY O PRAWIE AUTORSKIM
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. (...)
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.[/quote]
Oczywiście masz rację, nie słusznie założyłem, że jak ściągasz z torrentów to również udostępniasz. O opcjach wyłączenia udostępniania nie pomyślałem, być może w związku z brakiem doświadczenia w tej dziedzinie
Najnowsze posty