Strona

Spolszczenie do FM 2011- tylko u nas!

Rem-8 Wywrotowiec

Grupa: Moderator
Poziom ostrzeżeń: 0
0
09.09.2007 09:09    #131
Maci3k_z_klanu - niestety w przypadku programów i gier multimedialnych sytuacja jest inna. Prawo stanowi, że bez zakupionej licencji (czyli oryginalna gra z kodem tylko przypisana do Twojego komputera - nawet jest ograniczenie że do jednego, chyba że licencja stanowi inaczej) nie ma tzw. dozwolonego użytku. Oznacza to, że owszem, możesz ściągnąć, ale posiadać nie możesz. Czyli jak Ci policja wejdzie do domu i zobaczy, że na dysku masz (nie tylko zainstalowany, ale posiadany), to dostajesz mandat.
Co się tyczy spolszczeń, sprawa jest akurat prosta. Spolszczenie nie jest mp3'ką ani innym dziełem autorskim w ramach audio/video, a tyczy się elementu programu multimedialnego (FM'a). Dlatego też jak ktoś sobie zrobi takie spolszczenie na własny użytek - MOŻE. Ale jak ktoś podaje do niego linka (rozprowadzanie) i ściąga (dozwolony użytek) - NIE MOŻE.
Sprawa grafik jest nieco inna. Nigdy nie popieraliśmy piractwa i spolszczenia u nas nigdy nie doświadczycie, gdyż jest to ingerencja w pliki stworzone przez SI Games. My działamy zgodnie z licencjami SI, toteż jakakolwiek zmiana ich plików (chyba, że dozwolona przez SI) jest nielegalna - a legalne są update, chociaż ingerują w pliki itp. Pomyślcie więc, dlaczego pliki fake nie są zbyt bardzo legalne? Bo ingerują w kod pliku. Inną sprawą jest pozostawienie furtki przez SI, ilu z Was by się wkurzyło na brak Niemiec czy Holandii? To temat akurat dość grząski, no ale co może zrobić federacja niemiecka i holenderska? Ścigać ludzi, którzy mają pliki fake na kompie zmienione? Grafika nie jest w jakimkolwiek stopniu zmianą jakiegokolwiek pliku, bo te pliki są tworzone samemu.
Teraz sprawa licencji - teoretycznie jest ona potrzebna. Teoretycznie, bo tylko w przypadku SI i tylko w przypadku ich firmy. SI nie może dać FP'ów do gry, ponieważ jest to program, w którym każdy z jego elementów musi być licencjonowany. My tworząc FP tak naprawdę rozsyłamy sobie kilka zdjęć i plik config. Nie rozsyłamy gry z FP'ami, więc tak naprawdę mamy szczęście, że prawo nie jest do końca sprecyzowane w przypadkach przetwarzania elementów gry jako dodatków (tak to chyba żaden dodatek by nie przeszedł, Nike by zakwestionowało piłki, tak samo Adidas...).
Różnica między grafiką a spolszczeniem jest taka, że na pierwsze licencje posiadają federacje i kluby, chociaż nie jest zabronione przesyłanie opublikowanych już wcześniej zdjęć, a spolszczenie to ingerencja w plik (kod) gry w celu ominięcia licencji SI Games (licencja mówi o grze takiej jaka jest w pudełku, czyli np. z językiem A i B, dodanie języka C omija licencję).

Chyba zrozumiałe :P
"Hey kids rock and roll, nobody tells you where to go"

sepmati Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
0
09.09.2007 09:51    #132
z tege co rozumiem z tych tekstów to wojciak ma racje i kyczy i pawisco inni którzy sądzą że spolszczenie do fm 2007 jest tak jakby łatką do fm 2007 i uwazam ze kazdy sobie rzepke skrobie i nie powinnismy ngerowac w czyjes sumienie

kyczy7 Przodownik pracy

0
09.09.2007 09:59    #133
Rem troche pomieszałes i wziełes na swoje ale ja i tak uwazam to ułatwienie rozgrywki a nie za piractwo x) sempati - własnie ta, uwazam to za łatke x)

Reaper były Minister Spraw Zagranicznych

Grupa: Ekspert
0
09.09.2007 10:11    #134
Tylko, że łatki do FM-a są wydawane przez producenta tejże gry, więc są w 100% legalne. Natomiast spolszczenia ściąga się po jakiś stronach warezowych i to już nie jest legalne. Także spolszczenie to nie jest żadna łatka.

A swoją drogą to ja gram w CM/FM-a odkąd skończyłem 9 czy 10 lat i wtedy nie było jeszcze wersji polskiej i doskonale sobie radziłem :> Nie rozegrałem ani jednego sezonu na wersji polskiej i wcale na niczym nie tracę, a wręcz zyskują moje umiejętności w języku angielskim.
myspace.com/marneszanse

0
09.09.2007 11:00    #135
a nie mozemy poprostu potraktowac amatorskiego spolszczenia jako czyjegos darmowego dodatku zamieszczonego przez jakiegos programiste w internecie ???

Reaper były Minister Spraw Zagranicznych

Grupa: Ekspert
0
09.09.2007 11:23    #136
Nie ma amatorskich spolszczeń do FM-a z tego co wiem. To są naprawdę tygodnie pracy żeby przetłumaczyć taką grę.
myspace.com/marneszanse

0
09.09.2007 11:57    #137
tak ale ja mówie czy onto robił 5 min ??? a nie wiecie ze w domowym zaciszu mieszkaja geniusze informatyczni ??

Karpin Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
09.09.2007 11:59    #138
Po co spolszczenie skoro gra jest po Polsku?

Rem-8 Wywrotowiec

0
09.09.2007 12:01    #139
I Karpin doskonale to podsumował
"Hey kids rock and roll, nobody tells you where to go"

Pucek Stachanowiec

0
09.09.2007 13:57    #140
Wiecie ja bym to tak podsumował, że wchodząc na CMREV jesteśmy goścmi serwisu i musimy dostosować się do jego zasad.
Może to naiwne stwierdzenie ale...Co do grafiki to wykorzystanie loga MU,Bayernu czy Wisły Kraków bez ich zgody raczej nie jest w porzadku.
Co do pliku fake to SI specjanlnie umożliwiła jego edycję aby nie płacić za licencję a żeby ludzie mogli sobie sami ją "kupić".
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.