[quote="matejand"][quote="Gietz"] W jaki sposób?? Jeżeli jest to temat na inną dyskusję to bardzo chętnie bym ją odbył.[/quote]
Ok, tylko od razu zaznaczam, że moja opinia nie ma nic wspólnego z pracą researcherów i oceną CA i PA polskich grajków
ją uważam za bardzo dobrą.
(..) Drugą rzeczą, której nie mogę zdzierżyć jest Nations Youth Rating. Nie chodzi o jego obecną ocenę (choć Jordania przed Polską czy Serbią wygląda dziwnie). Denerwuje mnie to, że ile byś nie rozegrał sezonów to NYR się nie zmienia. Jest to ważny parametr mający istotny wpływ na juniorów w całym kraju. Moim zdaniem powinien się zmieniać bo tak to wygląda w życiu. W swoich grach, mając wszystkie atrybuty dotyczące produkcji juniorów na 20, otrzymywałem zawsze (ale to naprawdę zawsze) kiepskich newgenów (max 140). [/quote]
NYR to własność kraju, wynikająca głównie z demografii. Zgadzam się że co do zasady powinien być zmienny, ale - znając formułę wg której obliczaliśmy NYR gdy powstawał - nawet mocne zmiany reputacji piłkarskiej kraju zmieniały by NYR w nieznacznym stopniu. Swoją drogą, patrzę na swoje testy w FM18 gdzie kluby nie rozwijały bazy do 20/20 i w Polsce zawodnicy z PA z zakresu 160-170 i tak się pojawiają (chociaż nie w każdym sezonie, ale dość regularnie). Jest też bardzo duży rozrzut tego gdzie generują się 16-latkowie z potencjałem, w przykładowym teście w 2023 roku w młodzieżówkach byli zawodnicy wyszkoleni w takich klubach jak Lechia Dzierżoniów, Odra Opole, Salos Szczecin, KKS Kalisz, Progres Kraków, Ilanka, MOSP Białystok, SMS Łódź, więc scouting w ligach młodzieżowych ma sens.
[quote="matejand"]Ostatnim "zarzutem" jest zmienna reputacja lig. IMHO w praktyce jest to martwa właściwość. Czego byś nie wygrał z Polskim klubem to pozostałe kluby są wciąż tak samo słabe (albo prawie tak samo słabe). Dalej dokonują beznadziejnych transferów, itp. Podobnie jak w przypadku NYR mógłby następować efekt lawiny. Mocniejszy klub wpływa na słabsze, słabsi podpatrują od giganta, itp. [/quote]
Kwestią dyskusyjną jest czy to tak działa
Reputacja ligi rośnie wraz z Twoimi sukcesami w Europie, ale założenie że będą za tym szły inne kluby nie sprawdziło się na Białorusi (BATE) czy w Szwajcarii (Basel), żeby taki efekt był to pieniądze muszą przechodzić do klubów z tej samej ligi (rynek transferów wewnętrznych). W FM18 musiałem robić inaczej i wręcz osłabiać działania polskich klubów, bo ściągały zawodników o wiele lepszych niż w rzeczywistości ignorując rynek lokalny. Jestem zadowolony z efektów, grający w betę mogą dać znać jak wygląda u nich rynek transferowy w Polsce (pomijając pierwszy sezon gdy prawie nie ma aktywności bo kadry są kompletne).
Jeżeli idzie o sam nacisk kładziony na polską ligę, to mamy licencjonowaną ligę, z pełną grafiką, zdjęciami i strojami 3D na starcie gry. Od tej wersji mamy bardzo realistyczny system rozgrywek juniorskich, z CLJ i ligami regionalnymi. Stadiony są oddane tak realistycznie jak to jest możliwe bez naruszania licencji, czuć klimat I ligi ze stadionami z jedną trybuną itp. Sporo małych systemów będących głębiej w mechanice jest robionych wg moich zgłoszeń, z uwzględnieniem specyfiki ligi.
Najnowsze posty