Z nikim się nie kontaktowałem, tydzień temu miałem operację, w ogóle nie w głowie mi teraz FM - zwyczajnie zostałem zaproszony do studia przed redaktorów.
[quote]Fajnie jest wspominać stare czasy, ale program był moim zdaniem zdominowany przez wzmianki z tekstami typu
kiedyś to było. Nie ma co zbyt długo przypominać sobie pięknych czasów przeszłych a bardziej skupić się na tym co jest teraz i omawiać tematy dotyczące przyszłości. Podjęcie wątku wcześniejszych edycji było oczywiście konieczne, celem podkreślenia legendy serii czy kompetencji mówców do wypowiadania się na temat gry. Nie widziałem jednak sensu zbyt długiego omawiania tych wszystkich wspominek, przez które zabrakło czasu na wyrażenie opinii co należałoby robić dalej, w jakim kierunku powinna iść seria i co robić by rozpropagować ją szerszemu gronowi odbiorców. Chodzi rzecz jasna o nowych, młodszych graczy, ponieważ obecna scena powoli się kurczy i starzeje. O jej sile świadczy m.in. ilość telefonów do studia. Z osób dzwoniących znałem aż trzy: Kassiego, Radka z FM Sprawdzam i Cichego z jego
Historią o wiśniach. Ludzi grających w FMa jest przecież dużo więcej, ale tylko garstce chce się podejmować dyskusję na temat kondycji sceny i samej serii. Smutne.[/quote]
Przecież nie będziemy gadać o tematach, które prawie nikogo nie interesują. Ludzie lubią wspominać przeszłość i CM-a, bo to przypomina im młodość i ich najlepsze czasy - dlatego właśnie ta audycja cieszyła się taką popularnością, dlatego hashtag wariował. Nikogo nie obchodzą scenowe perypetie. Pytania "scenowe" odczuwałem jako marnowanie czasu, bo wiedziałem, że 98% słuchaczy nie będzie nawet wiedziało o czym gadam. Kondycja społeczności jest zła nie przez to, że ktoś kogoś nie lubi, tylko dlatego, że młodzież jest coraz bardziej ogłupiona i nie ma chętnych oraz kompetentnych osób do robienia czegoś oryginalnego - bo wiecznie brakuje czasu, nie ma profitów, jest tysiąc innych pokus i bardziej pożytecznych zajęć.
[quote]Zabawne było ślizganie się w zagadnieniu FMowych turniejów. Wszyscy wiemy dlaczego Karol wolał milczeć w tej kwestii. Niestety dla niego jednemu ze słuchaczy udało się w końcu zareklamować zabawę Mahdiego. Nikt jednak nie odniósł się do tego wątku. [/quote]
Niestety dla mnie? Proszę cię
Przecież ja mam to gdzieś. Jest mi jedynie szkoda ludzi, którzy w efekcie będą okłamywani. Widziałem, kto zadaje pytanie (DBoniem, szeregowy Łukasza) i wiedziałem, że to zwykła prowokacja. Wolę nic nie powiedzieć niż rekomendować chałę.
[quote]To co również mnie rozbawiło, a mogło umknąć zarówno prowadzącym i części słuchaczy to fakt, że Karol nie gra w ostatnim czasie w FMa, a starał się wmówić wszystkim, że jest inaczej. Świadczy o tym nie tylko ilość godzin przegranych na koncie Steam (z czego większość domyślam się, że pochodzi z testów dodatków), ale sprzedanie m.in. niedziałającego już tricku odnośnie scoutowania i sprowadzania zawodników. Sposobu, który w najnowszej odsłonie gry, już nie działa.[/quote]
Chyba sam za mało grałeś - oczywiście, że działa
Pograłem wystarczająco, by zapoznać się z nowymi mechanikami gry. Na więcej póki co nie pozwoliło życie. Gdybym nie czuł się na siłach odpowiadać na jakieś pytania, to bym na nie nie odpowiedział, ale trudno mi wyobrazić sobie takie.
[quote]Podsumowując bardzo fajnie, że audycja się odbyła. Mam nadzieję, że była jedną z wielu, które dotyczyć będą naszej ukochanej serii. Liczę, że Karol jeszcze nieraz pojawi się w studiu Weszło czy na antenie innej rozgłośni radiowej. Nie ma co ukrywać, że jest on jedną z najbardziej kompetentnych i obytych za mikrofonem osób. Dodatkowo potrafi ładnie się wypowiadać i nie boi się tego robić. Nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować raz jeszcze i liczyć na więcej. Kto wie, może Karol uraczy nas w końcu jakimś streamem.[/quote]
Dziękuję. Streamy to melodia przyszłości, tak naprawdę dopiero wracam do świata żywych.
[quote]PS. Nie wiem jak reszta, ale program spełnił swoją funkcję i zachęcił mnie do gry po kilkutygodniowej przerwie. Waham się jednak czy wrócić do mojego starego zapisu czy rozpocząć nową karierę. Co myślicie o Borussi Dortmund? Słyszałem, że mają świetną akademię
[/quote]
Nie przypominaj mi
// Edytowano 3 razy, ostatni raz 30.03.2018 o godz. 21:59
Najnowsze posty