[quote="Gallacher"]Nie posiadam żadnych pożyczek,jedynie wiem że w raportach duże zadłużenie wynika z płac,ale pod koniec sezonu jestem na tzw. plusie.Co to znaczy ? kończę ostatni mecz sezony i mam 70 czy tam więcej milionów w plecy,sponsor wypłaca kasę itd, i jestem już do przodu.Tygodniówki są nie co miesiąc,płacę nawet zmniejszyłem z 5 mln do 4,5 i niektórych wypożyczyłem by pensji nie pobierali jak nie grają w zespole.Zna ktoś odpowiedź ?[/quote]
A co to za problem przeanalizować sytuację finansową w trakcie sezonu?
Tygodniowo zawodnikom płacisz 5mln (funtów?). Tygodni masz 52 -> czyli na sezon idzie 260 mln funtów. Do tego parę milionów dla sztabu szkoleniowego. I przede wszystkim, wszelkiego rodzaju premie (za występy, bramki, itp.) oraz lojalki. W sumie z 280 mln funtów wyjdzie. I jest to Twój główny wydatek.
Jakie wpływy masz w trakcie sezonu? Bonusy z gry w LM to jakieś 40-50 mln funtów (zależy jak daleko zajdziesz) + premie za ligę angielską (coś w granicach 30mln) no i jeszcze wpływy z biletów, pamiątek itd.. Tutaj już sam sprawdzić musisz, ale raczej nie będę się spodziewał kwoty w granicach 200 mln funtów (raczej w okolicach 70mln w sumie będzie). I to jest to co zarabiasz w trakcie sezonu.
Do tego dochodzą jednorazowe zastrzyki, czyli:
1) Sponsor (coś w granicach 60mln+,
2) Przychody z transmisji ligowych meczy --- i tutaj powinno być ponad 100 mln.
Większość dużych klubów utrzymuje się własnie dzięki tym zastrzykom.
Jeżeli nie chcesz być uzależniony od tych dwóch kwestii to musisz radykalnie zmniejszyć pensje (czyli wymienić skład) co nie będzie łatwe, bo nowi gracze i tak będą chcieli wybujałe kwoty zarabiać, nawet jak wcześniej grali w 'tampkalandii' za wór orzechów.
Podpisując nowe kontrakty w których mocno zredukujesz premie za występy, za bramki i inne także będzie pomocne, zwłaszcza gdy przy okazji zaczniesz grać (w każdym wolnym momencie) wyjazdowe sparingi, także w trakcie sezonu.
Kolejną rzeczą jaką można robić to wypożyczać do innych klubów swoich zawodników, ale tylko jeżeli Ci będą pokrywać 100% jego pensji (czy gra czy nie) oraz dorzucą jakąś tam miesięczną opłatę.
Oczywiście też zostaje sprzedaż swoich zawodników.
A gdy już okaże się, że wyjdziesz 'na plus' w danym sezonie (powiedzmy +50mln funtów) to w przyszłym sezonie i tak dobije Ciebie podatek dochodowy i dywidendy
Najnowsze posty