@Ceyvol
W kilku kwestiach się nie zrozumieliśmy, stąd odpowiem na kilka z nich.
Gdy pisałem o poruszeniu tematy rozwojowi sceny i serii nie chodziło mi o upublicznianie naszej małej wojenki czy innych brudów. Chodziło mi bardziej o jakiś apel do ludzi, którzy do tej pory siedzieli cicho czy nawet nie wiedzieli, że istnieje coś takiego jak FM Rev -
hej, mamy platformę, która pomoże wam się dokształcić w kwestiach mechaniki gry, skąd można pobrać bezpłatne dodatki, pochwalić się swoimi osiągnięciami czy zarchiwizować swoje kariery. Zabrakło mi jakiejś sprytnie wplecionej reklamy, która zachęciłaby nowe osoby do zaglądnięcia i znalezienia na stronie swojego miejsca w sieci.
Wydaje mi się również, że nie doceniasz młodego pokolenia - kto wie, może znacznie różnimy się w atrybucie oceny juniorów (to ja mogę być dyletantem
) Wydaje mi się jednak, że młodzież nie różni się w aż tak znaczącym stopniu od nas sprzed 10 lat. Każdy w tym wieku szuka wzorców i pomysłu na siebie. Sami tacy byliśmy: eksperymentowaliśmy, próbowaliśmy różnych rzeczy i czerpaliśmy wiedzę od innych. Dziś to my mamy pewne umiejętności i doświadczenie, które możemy przekazywać młodszym. Żaden z nas nie urodził się idealny. Sam nie mam odwagi wrócić do moich pierwszych manifestów, bo wiem jakim grafomanem byłem X lat temu. Dziś nadal nie jestem mistrzem pióra, ale upływ czasu sprawił, że powoli podwyższam sam sobie poprzeczkę i nie opublikowałby już byle czego.
FM Rev ma swój fanpage na Facebooku. Dlaczego nie mamy naszej grupy? Mogłaby ona służyć zarówno pomocy technicznej jak i platformy do dzielenia się swoimi przemyśleniami czy sukcesami. Aktywniejsze i bardziej wyróżniające się osoby, publikujące tam materiały zdawałyby sobie w końcu sprawę, że im to nie wystarcza - chcieliby rozpowszechniać swoje wypociny na stronie, korzystając z ładniejszej oprawy i szerszego wachlarza narzędzi edycji tekstu. Jedni zatrzymaliby się na etapie obrazkowej (depesze czy screenowe-manifesty) inni poszliby krok dalej, publikując bardziej zaawansowane treściowo blogi. Mamy kilku zdolnych redaktorów, mogliby wziąć tych zdolniejszych pod swoje skrzydła, wskazać w sekcji komentarzy czy poprzez PW błędy, które popełniają i pomóc w ich dalszym rozwoju. Część osób zniechęca się nawet przy drobnej krytyce, ale przy odpowiednim charakterze (jak w FMie), można by było pomóc kilku osobom. Kto wie, może udałoby się wychować w ten sposób przyszłego redaktora strony czy chociaż zainspirować kogoś w dalszej karierze dziennikarskiej.
To samo mogłoby się tyczyć multimediów. Na YT czy Twitchu tworzą różne osoby o różnych zdolnościach technicznych. Dlaczego nie można by było uruchomić jakiegoś mikro programu partnerski dla fmowych twórców? Taki program mógłby gwarantować reklamę na głównej stronie w zamian za zamieszczenie jakiegoś symbolicznego banerka/intra w treści wideo czy podczas trwania strumienia. Osoby te podobnie jak wymienione na początku mojej wypowiedzi często nie mają wiedzy o istnieniu FM Rev. Wystarczy zrobić co jakiś czas research i poinformować twórców, że można im pomóc. Jestem pewien, że znajdą się takie osoby, które będą chciały wykorzystać szansę, uzyskania w ten sposób odrobinę łatwiejszego startu. W takiej sytuacji każda ze stron jest tą wygraną: win-win.
Najnowsze posty