Duże ambicje piłkarzy

Arko Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.02.2008, 21:52    Pytanie
Witam, mam problem, właśnie awansowałem Legią do eliminacji LM. Stworzyłem dobrze funkcjonujący, zgrany zespół, ktory w lidze nie miał sobie równych. I teraz kilku kluczowych w moim dream-teamie zawodników chce odejść do większego klubu. Czy mogę ich jakoś przekonać, że warto zostać w Legii?

Piłkarze ci mają status " niezastąpiony dla klubu"

Piotrś Młody aktywista

0
16.02.2008 23:46    #10
Ja jestem twardy ale fair w takich wypadkach...

Bycio Partyzant

0
17.02.2008 00:22    #11
podwyzka, pochwaly (ale nie za czesto) to jedyne sposoby.
a jak to nie dziala znaczy ze gra w lidze ich nudzi bo nie ma emocji bo ciagle wygrywaja.
LM czy UEFA - uwazaja ze w innym klubie i w innej lidze tez sa w stanie tam grac

vietti Żołnierz frontu ideologicznego

0
17.02.2008 02:38    #12
Według mnie najlepiej jest zareagować ostro :) Wtedy są dwa wyjścia: albo zawodnik postanowi zostać, albo poprosi o wystawienie na listę transferową. W tym drugim wypadku ustal jakąś nierealną cene, a każdą oferte negocjuj do sum, których żaden klub nie mógłby zapłacić. Brak ofert kontraktowych w połączeniu z sukcesami klubu spowoduje, że zawodnicy postanowią jednak zostać i ew. zażyczą sobie lepszego kontraktu. Wiem z doświadczenia :]

Użytkownik uznał post za pomocny

http://www.vietti.aq.pl/ - Grafika komputerowa

Arko Młody aktywista

0
17.02.2008 08:40    #13
@Ylv

Też o tym myślałem, ale jeszcze jakiś prawnik wymyśli, że FM to gra, która budzi agresje i będzie wniosek o wstrzymanie produkcji. Nie opłaca się

darek.fm@onet.eu Przodownik pracy

0
17.02.2008 09:55    #14
Jak zaczną stekać, że chcą odejść to zawsze daję, że mój klub to osiągnie sukcesy, czy takie cuś. Zawsze to pierwsze. I wtedy pisze ".....musi zostać" i zawsze zostaje, a jak chce odejść to nie robie mu przeszkód.

nbw Partyzant

0
17.02.2008 10:13    #15
Rozumiem poczucie straty, kiedy paru zawodników z "dream-teamu" pragnie się wyłamać i grać w lepszej lidze czy drużynie ale wg mnie - nie ma się czym przejmować.

Sam gram zawsze słabymi i bardzo słabymi drużynami, więc ambicjonalne odejścia najlepszych to chleb powszedni. Przede wszystkim, podchodzę do tego z dystansem i traktuję jako wyzwanie. Uważam, że odejście nawet całego składu to dla każdego menadżera nie lada gratka by się sprawdzić. A jak się zachowywać?

1) schlebiać, wyróżniać ale być stanowczym - każdy piłkarz musi mieć świadomość, że jest częścią zespołu i to drużyna ma pierwszeństwo nad jego ambicjami. Jeśli się nie da po dobroci to obiecać sprzedaż po sezonie.
2) kalkulować i być aktywnym na rynku transferowym - nie ma zawodników nie do zastąpienia, jedyny problem to przestać przywiązywać się do nazwisk. Trzeba sobie skalkulować czy opłacalne jest dać sprawdzonemu zawodnikowi podwyżkę czy lepiej go sprzedać i w jego miejsce kupić/wprowadzić z rezerw młodego zawodnika albo jakąś gwiazdę na którą wcześniej nie było nas stać
3) nie bać się zmian. Zawsze gdy tracę kilku zawodników staram się myśleć o tym, jak tę stratę zamienić na zysk - dzięki sprzedaży mam większe możliwości finansowe więc mogę zainwestować w piłkarzy, infrastrukturę, stadion. Poza tym, jeśli strata jest dotkliwa - 4-5 zawodników z pierwszego składu, to przypominam sobie Matta Busbyego, który musiał odbudować Manchester United po stracie właściwie całej drużyny (siedmiu zginęło na miejscu, jeden w szpitalu, w wyniku kontuzji dwóch nigdy więcej nie zagrało).
4) być fair - FM to gra, ale wszyscy na siłę starają się ją urealniać, więc skoro chcemy realności to weźmy pod uwagę, że kariera zawodowa piłkarza to jakieś 10-15 lat. W tym czasie musi zarobić i zdobyć doświadczenie na resztę życia; jeśli oferta dla piłkarza jest dobra a spłacił już swój dług wdzięczności względem twojego klubu - puść go.
5) być pewnym siebie

Użytkownik uznał post za pomocny

nbw Partyzant

0
17.02.2008 10:17    #16
Jeszcze małe rozwinięcie kwestii finansowej - jeśli dasz podwyżkę piłkarzowi o 10tys euro miesięcznie to w ciągu roku wydasz na niego 120tys euro więcej. Jeśli masz takich pięciu to znaczy, że Twój budżet musi uciągnąć ponad pół miliona euro więcej, co roku. To całkiem sporo, zwłaszcza kiedy nie masz pewności że drużyna osiągnie coś na arenie międzynarodowej. Dlatego trzeba się wtedy zastanowić czy nie lepiej sprzedać takiego piłkarza i poszukać kogoś młodszego/tańszego kto i tak zagwarantuje podobny albo nawet lepszy poziom.

G4z Partyzant

0
18.02.2008 09:46    #17
takie marudzenie jest normalne. Chyba tylko w Barcelonie, realu i Manu tego się uniknie. Ja prowadząc Arsenal Fabregasa praktycznie zmuszam do pozostania ;)

Adasix Partyzant

0
18.02.2008 10:28    #18
Pamiętam jak grałem Wisłą chciałem, żeby w klubie został Fenin, który za wszelką cenę chciał opuśćić klub w poszukiwaniu ambicji. Oczywiście był to kluczowy zawodnik mojego zespołu, dlatego postanowiłem pokombinować. Jak dałem komunikat
FENIN MUSI ZOSTAĆ odp. była szybka Fenin żąda wystawienia na listę transferową.
natomiast, gdy dałem komunikat, że Wisła to miejsce w,którym będzie rozwijał się piłkarsko ( wisła to miejsce, które zaspoki jego ambicje ) zawodnik orezkł, że go przekonałem. Natomiast za jakiś czas pojawi się ten sam problem wtedy najlepiej prezdłuż mu o 5 lat kopntrakt i dopiero później się martw.

G4z Partyzant

0
18.02.2008 12:40    #19
Zasada jest prosta. Przedłuż kontrakt ile się da. Jak coś to musisz go sprzedać. Tak jak w realnym świecie. Słabsze kluby (sevilla, lyon) oddają graczy za wysoką kasę bo chcą odejść(gdyby nie to teraz byłyby potęgą). Taki urok.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.