Mniejsza wartość atrybutów u piłkarzy po rozpoczęcu nowej gry.

bioly Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.06.2008, 17:18    Pytanie
Czy jest to normalne że tworząc nową grę u niektórych piłkarzy atrybuty są mniejsze niż np. przy wcześniejszej grze (savie).? (oczywiście na tej samej wersji itd.) Nie chodzi mi tu o piłkarzy którzy maja atryubuty losowe tylko u pozostałych.
np. tworząc nową grę itd. dany zawodnik ma np. 3 ważne atrybuty na 17,17,16 (przykładowo). Tworząc nową grę np. przy postanowieniu przejęcia innej drużyny od początku, po wczytaniu bazy danych, gry, itd. dany piłkarz ma mniejsze atrybuty niż przykładowo w poprzedniej grze, zamiast tych 17,17,16... ma np.16,16,14...? Mam tak z kilkoma zawodnikami których porównywałem jak się wczytali w nowej rozgrywce.
Czy jest to normalne że piłkarzom przy tworzeniu nowej gry atrybuty dobierają się w jakiś sposób losowo, nie mam na myśli wszystkich atrybutów ale tam kilka poszczególnych.(np. raz dany atrybut o jeden więcej innym razem o jeden mniej) Bo trochę to irytuję jak tworzę nową grę i dany zawodnik który wyglądał imponująco we wcześniejszej grze teraz jego najważniejsze atrybuty są np. o 1 lub 2 mniejsze...

I najważniejsze...( bo myślę że pewnie tak jest)... Czy w takim układzie gdy dane atrybuty załadowały się o 1,2 mniejsze niż zwykle to czy przez to zawodnik szybciej na treningu odrobi te atrybuty i szybciej mu podskoczą i powrócą do normalności, do wyższej wartości. Do takiej którą przeważnie miał na początku w poprzednich grach.
Może jest tak że jak się załaduję mniejsza trochę wartość danego atrybutu to dany piłkarz ją szybko odzyska (podskoczy mu) poprzez trening a jak mu się załadowała wyższa niż zwykle to może szybciej spaść. itd.

Proszę o opinie w tej sprawie.
pozdrawiam.

Głosik Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
09.07.2008 10:55    #20
Wiesz, tacy reseacherzy nie zawsze potrafią dobrze ocenic umiejętności zawodnika z Singapuru, (nawet jeżeli researcherzy pochodzą z tego kraju) to samo w Polsce.

zig77 Partyzant

0
09.07.2008 11:01    #21
Więc lepiej dać atrybuty losowe?! Nie rozumiem tego zjawiska. W takim razie co zabierzmy Dudce nawet 5 punktów z wytrzymałości ( piłkarz, który na EURO w każdym meczu z naszych przebiegł najwięcej ) i dodajmy te 5 punktów do rzutów wolnych ( nie jest mistrzem stałych fragmentów gry). Co nam wtedy wyjdzie napewno nie Dudka.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 09.07.2008 o godz. 11:10

woojas Partyzant

0
09.07.2008 11:10    #22
Proponuje samemu pojsc na mecz badz trening i ocenic umiejetnosci kazdego pilkarza w kazdym aspekcie gry. Researcher nie jest pewny, wiec wstawia w te miejsca atrybut losowy. Lepsze to niz zawyzyc badz zanizyc umiejetnosci wykonywania rzutow wolnych na rzec innego atrybutu. Nie ma nikogo, kto moglby obiektywnie ocenic pilkarzy, wiec losowe atrybuty sa wskazane.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 09.07.2008 o godz. 11:23

zig77 Partyzant

0
09.07.2008 11:16    #23
Owszem ale tylko wtedy kiedy dany atrybut waha się do góra 3,4 punktów a nie 9. To dużo za dużo, w końcu te wytyczne w edytorze po coś są, a Dudka czy Kokoszka to bądź co bądź dobrze znani piłkarze. Np. taki Cleber zawsze ma rzuty karne 20 i mu umiejętności się raczej nie zmieniają. Wydaje mi się że cześciej ten problem dotyka piłkarzy, którzy mogą grać na wielu pozycjach.
Ale nikt jeszcze nie powiedział dalczego czasem gwałtownie zmieniają się atrybuty trenerów. Dziwne bo wydaje mi się że jeżeli chodzi o trenerów to ich umiejętności zmieniają się tylko w drużynie którą wybiorę. Np. wybrałem chelsea i mój asystent henk ten cate raz ma trening ofensywny w okolicach 18 a taktyke 11 nastepnym razem na odwrót!

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 09.07.2008 o godz. 11:33

Brudas Socrealista

Grupa: Administrator
0
09.07.2008 11:25    #24
Jeśli zawodnik ma takie coś jak PA -6/7/8/9/10 w grze wczytuje mu się poprostu ZAWSZE inne PA. Przez co zmieniają się jego główne atrybuty. Np. PA -8 to zakres od 130-160 (?) Niech raz wczyta mu się 160 drugi raz 130 ? Gra automatycznie dopasowuje (podwyższa lub zmniejsza atrybuty zawodnika w odniesieniu do jego aktualnego PA). Gdzieś ta różnica punkcików ability musi się zrównoważyć.

Atrybut podany w edytorze to najwyższy atrybut który osiągnie zawodnik przy kulminacyjnym poziomie swojego PA. (tak mi się wydaje)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 09.07.2008 o godz. 11:27

woojas Partyzant

0
09.07.2008 11:28    #25
Post wyzej chyba wszystko wyjasnia.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 09.07.2008 o godz. 11:32

zig77 Partyzant

0
09.07.2008 11:41    #26
Nie do końca. Po pierwsze to jeszcze zostaje sprawa trenerów i ich atrybutów zmieniających się nie tylko podczas nowej gry ale także podczas sezonu. Po drugie gra chyba powinna dopasować atrybuty piłkarza według wytycznych a nie "jak sobie chce" tzn. atrybuty nie powinny się rożnić znacząco. Jeszcze jeden przykład Kokoszka - rzuty rożne raz 15 raz poniżej 10.

woojas Partyzant

0
09.07.2008 12:05    #27
Trenerzy rowniez posiadaja CA i PA wiec moga rozwijac albo tracic swoje umiejetnosci. Wyglada to podobnie jak u zawodnikow tylko w mniejszym zakresie.

Natomiast Kokoszka w edytorze ma rzuty rożne ustawione na 0 czyli teoretycznie moze tam pojawic sie kazda liczba od 1 do 20. Podobnie Dudka ma z blyskotliwoscia. Co do rownego rodzielania atrybutow to juz sprawa SI.

Lypton Partyzant

0
09.07.2008 12:26    #28

[quote=Brudas]
Atrybut podany w edytorze to najwyższy atrybut który osiągnie zawodnik przy kulminacyjnym poziomie swojego PA. (tak mi się wydaje)[/quote]

Nie od końca. Dobre przykłady to Neri Cardozo i Helder Barbosa. Neriemu, mimo, że osiągnął już apogeum umiejetności (169/170), to jego atrybutom sporo brakuje do tych z edytora (np. przyspieszenie 17/19, szybkośc 17/19, drybling 15/17 i jeszcze kilka), A Helder (166/173), znacznie przerósł swoje atrybuty z edytora (ot, chociażby drybling 18/16). Ogólnie Neri to dziwny przypadek, w edytorze ma zabójcze staty, które ze względu na nędzny początkowy CA (138), są znacznie niższe, i nigdy, na żadnym moim save'ie, nawet nie zbliżył się do tych z edytora.

Brudas Socrealista

Grupa: Administrator
0
09.07.2008 13:26    #29
Lypton bo jest jeszcze coś takiego jak trening, morale itp. (wystarczy inny trening, kiepskie samopoczucie zawodnika i rosną atrybuty które wydają się niepotrzebne :) ) . Moim zdaniem świetnie że zawodnik za każdym razem nie wygląda tak samo. Jest jakiś tam element zaskoczenia, nie robimy ciągle tych samych schematycznych transferów, gra nie jest monotonna.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.