Kreowani na następców
Ceyvol 06.04.2010 11:06 416 czytelników 0 komentarzy
Satysfakcji z samodzielnego odkrycia utalentowanego gracza doświadczył zapewne każdy eFeManiak. Jednakże okazuje się, że Football Manager nie tylko widzi w wielu z nich gwiazdy światowego formatu, ale i samodzielnie porównuje ich do legend futbolu!
Dyskusję na ten temat zapoczątkował na forum SI użytkownik o nicku Romeolo888, prezentując screen z danymi osobistymi swojego brazylijskiego newgena – Valdsona. Powód? Okazało się, że media zdążyły już siedemnastolatka nie tylko namaścić mianem przyszłości reprezentacji Canarinhos, ale i okrzyknąć go… następcą słynnego Kaki! Choć z podobną opcją mieliśmy już do czynienia od kilku odsłon serii gier braci Collyer, to jednak dopiero teraz zwróciła ona większą uwagę graczy - wszystko za sprawą ogromnej różnorodności w porównaniach, jaka została zastosowana. Na tę wieść, pozostali gracze natychmiast zaczęli przeczesywać swoje kluby w poszukiwaniu następców znanych futbolistów, co zaowocowało kolejnymi ciekawymi zgłoszeniami. I tak, zaprezentowano kolejno nowych: Paula Gascoigne’a, Francesco Tottiego, Jurgena Kohlera, Xabiego Alonso, Patrice’a Evrę, Davida Beckhama, Clarence’a Seedorfa oraz innych, niepotwierdzonych już jednak screenami zawodników. Trzeba więc z ręką na sercu przyznać, że gra nie dobiera sobie sylwetek w sposób losowy, a baza danych zawiera ich pewnie kilkadziesiąt lub nawet kilkaset. Jak widać, panowie ze Sports Interactive, mimo upływu czasu, nadal potrafią zaskoczyć swoich klientów niepozornymi nowinkami, nawet jeśli sam pomysł został wdrożony wieki temu. A kto wie, może i w Waszym zespole znajduje się aktualnie następca jakiejś legendy futbolu? Jeśli tak właśnie jest, zapraszam do podzielenia się tym w komentarzach!