Steam? Jak to działa?

Macias Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.10.2010, 22:28    Pytanie
Witam, założyłem ten temat, ponieważ nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na swoje wątpliwości w innych wątkach. Premiera nowego FMa za niecałe dwa tygodnie, a moje pytanie dotyczy grania przy wykorzystaniu platformy Steam.

Na czy to dokładnie polega i czym się różni od instalacji standardowej? Pytanie do osób korzystających z ostatniej wersji gry.

Czy instalując grę po włożeniu płyty przy zaznaczeniu opcji Steam później można grac bez ciągłego umieszczania płytki w napędzie?

Liczę na wyrozumiałość i praktyczne informacje. :]

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

0
23.10.2010 22:36    #1
Tak, po steamowej instalacji grasz bez płyty w napędzie. I to chyba największy plus gry przez Steam. Poza tym może odblokowywać osiągnięcia, a zeszłym roku osoby instalujące grę przez steam miały dostęp do dodatkowego skina.
Jeśli się nie mylę, to gra się automatycznie patchuje.

E: Są też i minusy. Czasem Steam coś kombinuje z serwerami i wtedy gra nie jest możliwa (nie pamiętam czy lekarstwem na to była gra offline - może ktoś inny pamięta ;])

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 23.10.2010 o godz. 22:42

Użytkownik uznał post za pomocny

You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

Macias Partyzant

0
23.10.2010 22:47    #2
Nie instalowałem gry jeszcze w ten sposób, ale trzeba do programu wpisać kod z gry tak?

I czy po takiej instalacji przez Steam płytkę można spokojnie użyć do zainstalowania na np. innym komputerze? Generalnie chodzi mi o to, czy na komputerze stacjonarnym połączonym do internetu będzie opcja gry bez płyty, a na laptopie bez łącza internetowego będę mógł grę zainstalować standardowo bez platformy Steam?

I czy nie będzie z tym problemu, aby gra poprawnie działała?

P.S. Niech ktoś dobrze zorientowany napiszę o tym automatycznym patchowaniu.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 23.10.2010 o godz. 22:49

szfedo Przodownik pracy

0
24.10.2010 00:42    #3
Steam to wg mnie same plusy w porównaniu do płytkowej wersji, o ile ktoś ma w miarę szybki internet. Płyta odchodzi w zapomnienie, aktualizacje następują automatycznie (o ile jesteś w trybie online). Tych problemów z serwerami Steama nie ma wcale tak dużo. Oczywiście można przejść w tryb offline, ale wtedy tracimy automatyczne łatanie oraz odblokowywanie osiągnięć. A co do skina to czuję się w takim razie poszkodowany, bo ja nie dostałem :P

Macias Partyzant

0
24.10.2010 10:28    #4
Czyli spokojnie można grać nie przy wykorzystaniu Steam nawet gdy internet padnie.

[quote=Macias]I czy po takiej instalacji przez Steam płytkę można spokojnie użyć do zainstalowania na np. innym komputerze? Generalnie chodzi mi o to, czy na komputerze stacjonarnym połączonym do internetu będzie opcja gry bez płyty, a na laptopie bez łącza internetowego będę mógł grę zainstalować standardowo bez platformy Steam?

I czy nie będzie z tym problemu, aby gra poprawnie działała?[/quote]

Jeszcze niech się ktoś wypowie na ten temat.

Fifa Partyzant

0
24.10.2010 13:51    #5
Chyba nie można się połączyć ze Steamem, gdy brak internetu, ale wtedy przechodzisz na tryb offline i grasz normalnie tzn. niepotrzebny Ci jest internet do grania.

Steam sam automatycznie uaktualnia patcha do najnowszego jaki jest, a gdy masz grę offline to musisz sam sobie ściągnąć patcha i zainstalować.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 24.10.2010 o godz. 14:03

szfedo Przodownik pracy

0
24.10.2010 17:46    #6
Nawet instalując grę z płyty, nie wymagana jest ona w napędzie podczas gry. FM-a możesz zainstalować na czterech komputerach więc czy to Steam czy CD/DVD to różnicy nie robi większej. Po prostu ograniczenie jest na cztery komputery i to wszystko.

Macias Partyzant

0
24.10.2010 18:55    #7
Niektórzy twierdzą, że u nich FM chodzi z płytą :)

szfedo Przodownik pracy

0
24.10.2010 19:07    #8
A niektórzy, że chodzi bez. Najlepiej to pożycz FMa od kumpla zainstaluj, wyjmij płytę i zobacz jak to będzie wyglądać. Ja grałem kilka miesięcy z płytą, a następnie bez i była taka sama reakcja FMa - działał normalnie,

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
24.10.2010 19:09    #9
Grać bez płyty się da, ale przy uruchomieniu gry, jak i przy zapisie, gra prosi o płytkę.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution