[quote="dexterus"]ludzie ratujcie.. prowadziłem Lens cały sezon, przegrałem raptem 2 mecze w lidze. Przychodzi 8 ostanich meczy sezou a ja dostaje po 2-0, 3-0 po beznadziejnej grze.. I cały sezon świetnej gry sie poszedł kochać bo końcówka taka beznadziejna i mistrza nie będzie... Jak grałem Hellas Veroną to miałem to samo że druga część sezonu to jakas porażka...[/quote]
Miałem to samo w Tottenham'ie (w trakcie 3-go sezonu zarząd nie wytrzymał tej ciągłej huśtawki nastrojów i musiałem pożegnać się z Londynem). Zostałem poinstruowany, iż prawdopodobną przyczyną tego mogły być następujące czynniki:
- ciągłe stawiane na tych samych zawodników, co doprowadza do ich 'wypalenia'; ciekawostką jest to, że w innych drużynach kluczowi zawodnicy mają fenomenalne statystyki, lecz interesującą, bardzo niską rozegraną liczbę spotkań. Trenerzy oszczędzają ich na najważniejsze spotkania. Jednak jeśli będziesz planował dawać odpoczywać swoim gwiazdom to pamiętaj, że po zbyt długiej przerwie tracą ogranie, więc musisz pilnować, by zawsze byli w formie meczowej;
- ważną rolę odgrywa taktyka, czasem warto zmienić kilka szczegółów, np. cofnąć nieco linię obrony, lub dodać defensywnego pomocnika, by zmniejszyć liczbę traconych w różnych, kretyńskich okolicznościach bramek, jakie nasze zespoły lubią tracić w słabszej formie; czy warto grać wieloma taktykami? Zdania są podzielone, jedni grają całą gamą taktyk, w zależności od klasy rywala, priorytetu rozgrywek, terytorium (dom - wyjazd) itd. Inni z kolei prowadzą owocne, wielosezonowe przygody wykorzystując 2 taktyki. Jak będziesz grać, zależy od Ciebie.
- przetrenowanie zawodników. Kiedy zawodnik trenuje nową pozycję/trening zagrania/opiekuje się młodszym kolegą z drużyny lub trenuje indywidualnie w jakikolwiek sposób, dorzucając do tego trening zespołowy i liczne występy, to warto dać mu czasem tydzień czy dwa urlopu;
- morale zawodników. Niskie morale powodują gorszą atmosferę w drużynie, co negatywnie odbija się na ich postawie na boisku. Musisz o to dbać i zwracać na to uwagę. Aby podnieść morale najlepiej wygrywać mecze, ale nie zawsze jest to możliwe. Warto również okazać zespołowi nieco zrozumienia w słabszym okresie, i próbować ich natchnąć do lepszej gry. Oczywiście dużą rolę odgrywają tu pieniądze - nowy kontrakt z pewnością podniesie zawodnikowi humorek. Z drugiej strony, czy ktoś, kto zawodzi, kiedy potrzebujesz zwycięstw, zasługuje na nowy kontrakt..?
- premie w kontraktach. tutaj krótko - mamy 2 napastników. Pierwszy z nich ma w kontrakcie pokaźną premię za bramki, drugi jej nie ma. Nie trudno zgadnąć, który częściej strzela. To samo przy bramkarzach, przy premiach za czyste konto;
- na koniec smutna prawda nowszych Football Manager'ów - nie da się cały czas wygrywać, jak to miało miejsce w CM 01/02 czy CM 03/04;
Powodów kiepskiej formy może być mnóstwo. Jedno jest pewne, żadnego prowadzonego przez Ciebie zespołu to nie minie. Kluczem do sukcesu jest szybka i trafna diagnoza, oraz odpowiednio szybka reakcje. Być może da się również podjąć jakieś działania profilaktyczne, ale o tym gadaj z kim innym, mnie to dosyć średnio wychodzi.
Pozdro.
Najnowsze posty